trešdiena, 2012. gada 7. novembris

Ko bērnam pagatavot Mārtiņdienas tirdziņam? Indiāņu maskas!

Šogad atkal meitas bērnudārzā būs Mārtiņdienas tirdziņš, kur bērni tirgosies ar pašgatavotām lietām. Pašgatavots = ko mazais pagatavojis pats vai ar vecāku palīdzību. Kopā bērns var tirgot līdz piecām vienībām, un cena vienai precei drīkst būt līdz 5 santīmiem. Jau laicīgi lauzīju galvu, ko mana Amēlija varētu pagatavot ar pavisam nelielu pieaugušā palīdzību. Sazin no kurienes prātā ienāca doma par indiāņu maskām jeb galvas rotām. Piedāvāju šo ideju meitai, bet viņa labāk gribēja taisīt Hello Kitty maskas... Izmēģināju labākos ieročus no sava argumentācijas arsenāla, un tā nu palikām pie indiāņu maskām. Izmantojām visu no maniem krājumiem, un beigās rezultāts ļoti patika pat lielajai kaķu draudzenei.


Indiāņu maskas 

Sastāvdaļas:
- bieza lenta apmēram 3 m
- ādas atgriezumi
- pērlītes, fliteri, dekoratīvi pušķīši, lentītes
- spalvas dažādās krāsās (savulaik pirktas Tiimari)
- līmes pistole un līmes patronas
- līplente apmēram 20 cm

Pagatavošana:
1. Nomēra sava bērna galvas apkārtmēru, pieskaita klāt vēl 1-2 cm un sagriež biezo lentu attiecīgā garumā (ja neplānojat šūt līplenti, sk. 6. punktu par lentas garumu).
2. Kopīgi ar bērnu atrod lentas viduspunktu, noliek guļus uz darba virsmas un no pa labi un kreisi no viduspunkta uzspiež karsto līmi.

3. Lipina virsū 1. kārtu izvēlēto dekoru (piemēram, lentu ar pušķīšiem), tad atkal uzspiež karsto līmi un pielīmē pa virsu pāris spalvas.

4. Kad dekora pamatkārta nožuvusi, atkal uzspiež karsto līmi un nostiprina spalvas u.c., pa virsu uzlīmējot garenu ādas strīpiņu, kuras uzdevums ir turēt spalvas u.c. vietā un pasargāt no nokrišanas. Vietās, kur izspiedusies līme, var uzlikt pa virsu pērlītes un fliterus, ja gatavo indiāņumeitenes masku. (Mēs uztaisījām gan meiteņu, gan zēnu maskas.)

5. Kad viena pabeigta, ņem nākošo un dara līdzīgi, ļaujot bērnam pašam izvēlēties, ko līmēt virsū. Amēlija salīmēja visas maskas gandrīz viena pati, mana palīdzība bija nepieciešama tikai materiālu sagādē, kā arī līmes pistoles spiešanā, jo mūsu eksemplārs pagadījies tāds neērts un stingrs. Lūk, indiāņu maskas jau gandrīz gatavas!

6. Pašās beigās mammai vai tētim atliek piešūt maskas galos līplenti, ar ko masku varēs aiztaisīt ciet pakausī. Ja līplentes nav un/vai šūt negribas, tad lentes jāgriež par 7-10 cm garākas, lai tās var pakausī sasiet. (Nemēģiniet līplenti līmēt ar līmes pistoli - pirmajā izmēģinājuma reizē tā nonāks nost. Ticiet man! Es, slinkumu lāpīdama, to izmēģināju :)) Te pabeigtās maskas:
Trešā maska no augšas ir gatavota bez līplentes, tādēļ garāka, lai to var pakausī sasiet.

Kad darbiņš padarīts, būtu tā kā laiks fotosesijai, bet izvēlētie modeļi nav pieejami. Tad nu nācās uzrunāt citus modeļu aģentūras pārstāvjus, kuri ar lielu prieku piekrita. Jūsu priekam - Ilze Maigā Spalviņa un Artūrs Drosmīgais Vējš - demonstrē indiāņu maskas! Sveiksim ar aplausiem!







Nu mums atliek tikai cerēt, ka lielākajai daļai rītdienas pircēju ir līdzīgs galvas apmērs kā Amēlijai un ka andele veiksies labi!

P.S. Ja nepieciešamas vēl kādas idejas, ko var pagatavot kopā ar bērnu Mārtiņdienas tirdziņam, varat ielūkoties, ko mēs gatavojām pagājušajā gadā.

3 komentāri:

  1. Puiku maskas tādas mazliet takā apdalītas...:) Bet paši modeļi varētu teikt, ka pat perfekti!:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kāpēc apdalītas? Vīriem lielākais spēks ne spalvās, bet rokās! ;)

      Dzēst
  2. Lieliska un oriģināla ideja! Paldies :)

    AtbildētDzēst