pirmdiena, 2011. gada 6. jūnijs

Putzen - Kinderspiel?*


Cilvēks domā, dievs dara, vai ne tā? Karstajai maija pēdējai nedēļai man bija pavisam citi plāni, bet saslimis bērns ievieš būtiskas korekcijas gandrīz jebkurā plānā. Vasaras sākums šķiet pagalam nepiemērots laiks vīrusu uzņemšanai, bet kad tas noticis, nākas vien samierināties ar grozītajiem spēles noteikumiem. Lai vai kā, es tomēr nebiju ar mieru atmest ar roku iecerētajai mājas tīrīšanai un mēģināju savienot maza, savārguša bērniņa veseļošanu (kas lielā mērā ietver maksimāli daudz uzmanības pievēršanu viņam) ar joprojām pushaosa stāvoklī atrodošā dzīvokļa ģenerālkārtošanu. Plus mīnus man izdevās abi, taču pēc trīs dienām šādā intensīvā režīmā arī mans organisms pateica: stop, dārgā, tas nu ir par daudz! Biju nodzīvojusies līdz spēku izsīkumam, cenšoties visu izdarīt ātrāk, labāk un vairāk. Tā nu pēc 3 dienām pa mājām meita kļuvusi veselāka, bet mamma divas dienas pavadīja, vienkārši sēžot rāmi un atgūstoties. Laikam tiešām biju pārpūlējusies :)

Visu šo notikumu gaitā es biju pieķērusies arī papīru kaudžu šķirošanai, kur cita starpā atradu sen atliktu, bet nekad neizlasītu rakstu savā iecienītajā vācu žurnālā Eltern  (nr. 9/2009) par neticami trāpīgu tēmu – kā savienot mājas uzkopšanu ar maza bērna pieskatīšanu. Pagājšnedēļ man šī tēma bija sāpīgi aktuāla, tādēļ gribu padalīties ar žurnālā dotajiem ieteikumiem. Savā ziņā tie pat saskan ar pirms kāda laika mūsu kopīgi apspriesto tēmu par kompromisiem mūsu dzīvē.
Foto avots
Ja agrāk to nelielo daudzumu mājas darbiņu, šķiet, paveicām it kā garāmejot, tad tagad ar mazu bērnu mājās uzkopšana reizēm var kļūt par īstu pārbaudījumu nerviem. Lai no tā izvairītos, iespējams, ģimenei ir jāievieš jauni ieradumi. Piemēram, profesionālas mājsaimnieces bieži iesaka gatavot ēdienu tikai reizi, divas nedēļā, bet tad ar rezervi. Tam nepieciešams sastādīt plānu, mērķtiecīgi iepirkt nepieciešamos produktus, kā arī daudz traukus uzglabāšanai un maisiņus saldēšanai. Tāpat arī citas lietas ģimenes sadzīvē prasa plānošanu, pretējā gadījumā, pirms būsim attapušās, visa nedēļa paies mēģinot iedzīt vienu darbu otram – veļas mazgāšana, iepirkšanās, gatavošana, grīdu mazgāšana utt. Un kad tad vēl lai atrod laiku sev, blogam, šūšanai?
Tādēļ ir vērts vismaz apdomāt, vai kādu no šiem citu mammu izmantotajiem ieteikumiem varam ieviest arī savā dzīvē:
  • Veļas diena. Iespējams, ka kādreiz (t.i., dzīvē bez bērniem) veļa tika mazgāta tad, kad veļas grozs bija pilns līdz malām. Tagad savukārt mēs mazgājam veļu ik dienas, ik dienas karinām to un ik dienas vācam nost, atvāztais veļas žāvētājs konstanti stāv istabā un maisās pa kājām. Potenciāls risinājums: atkal ieviest veco, labo veļas dienu. Piemēram, piektdienās „izmalt” cauri trīs veļas kravas.
  • Laiks žāvētājam? Līdz šim varbūt uzskatījām, ka automātiskais veļas žāvētājs ir dārgs, tas lieki patērē enerģiju, daļu drēbju tāpat nedrīkst tajā ievietot utt. Taču tagad ir vērts tomēr pārdomāt: trīs, četru cilvēku ģimenei veļas žāvētājs būtiski atvieglo dzīvi. Bērnu drēbes, dvieļi, gultasveļa – vismaz puse no visām ikdienā mazgājamā lietām var tikt žāvētas mašīnā un pēc tam pa taisno liktas skapī. Varu tikai piekrist! Veļas žāvētājs ir mans piecgades labākais pirkums! :)
  • Konsekventa „izmēšana”. Ik pēc kāda mēneša bērniem drēbes paliek par mazu (zīdaiņiem tās pat ir dažas nedēļas) – prom uz pagrabu, zem gultas vai atdot draugiem vai sociālajam dienestam.
  • Samazināt "ienākošo" netīrumu daudzumu. Kad ciemiņi vaicā, vai viņiem novilkt apavus, tad mierīgi atbildiet: Tas būtu jauki! Arī paklāja ieviešana koridorā ir laba doma, jo tas pārķer vismaz daļu āra smilšu un netīrumu, pirms tie nonāk tālāk istabās.
  • Pēdējā brīža uzkopšana pirms viesu ierašanās. Izvēlieties, kurā istabā laidīsiet viesus, pārējās lieciet mierā un labāk pievērsieties vakariņu gatavošanai :). Samierinieties arī, ka pasludināt un uzturēt kādu telpu par brīvu no spēļmantām vairāk līdzinās ilūzijai, nevis realitātei. Pavisam pēdējā brīža uzkopšanai atcerieties zelta padomu, ka vannas istaba izskatās tīra un kārtīga, ja izlietne un spogulis ir notīrīti un viesiem ir nolikts svaigs dvielis.
  • Ārpakalpojumi (outsourcing). Ja ģimenes budžets atļauj, tad noteikti atmaksājas nodot gultasveļu mazgātuvē. Vai arī visus lāpāmdarbus aiznest šuvējai tā vietā, lai neizbēgami uzkrātu tos kaudzē kā neiespējamos ikvakara darbiņus (hehe, tipisks skats manā dīvāna stūrī). Vai varbūt ir vērts parēķināt un nolīgt uzkopēju, kas ik pa laikam tiks galā ar jūsu mājokļa uzkopšanu.
Vārdusakot - ir par ko padomāt. Jo vasara ir sākusies, un šajā vasarā galvenais uzdevums ir – labi justies! ;)


*Uzkopšana – bērnu rotaļa?

1 komentārs: