pirmdiena, 2011. gada 11. aprīlis

Ieteikumi, plānojot savu ideālo virtuvi

Kā jau te minēju pagājušajā nedēļā, aprīļa aktualitāte ir remonta darbi jaunajā dzīvesvietā. Viens no būtiskākajiem lēmumiem, kas bija jāpieņem, attiecās uz virtuvi. Virtuve manā izpratnē ir viena no dzīvokļa vai mājas galvenajiem orgāniem, tādēļ man ir ļoti svarīgi, lai tā pilnībā atbilst ne tikai manām vēlmēm un priekšstatiem, bet arī ir iekārtota saskaņā ar "zelta likumiem" par to, kādai ir jābūt pareizai virtuvei. Jau vairākus gadus glabāju un loloju vienu vecu ELLE Decoration žurnālu (April 2006), kura pamattēma ir Virtuves. Veselas lappuses atvēlētas ne tikai smukām bildēm, bet arī pavisam reāliem ieteikumiem. Plānojot savu nu jau 3.virtuvi pēdējo trīs gadu laikā (!!) esmu nonākusi pie secinājuma, ka žurnālā rakstītais ir zelta vērtē, pat ja sākotnēji izlasot šķiet pašsaprotami. Procesā daudzi sīkumi aizmirstas un tad ir labi, ja priekšā ir tāds check-list. Tad nu vēlos padalīties ar dažām atziņām no šī paša žurnāla un ceru, ka arī jums kādreiz tie noderēs.


Kā sākt darbu pie virtuves iekārtošanas

Galvenais ir atcerēties sākt ar lielo bildi un tikai tad izstrādāt detaļas. Sākt telpu plānošanu, par izejas punktu ņemot jūsu skaisto kafijas aparātu būs nepareizais lēmums. Sāciet ar to, ka atbildat uz pāris pamatjautājumiem:

1. Kāda funkcija būs jāpilda jūsu virtuvei: vai tā būs vieta, kur visai ģimenei sanākt kopā? Vai funkcionāla darba telpa? Varbūt tikai jauka, tīra telpa, kurai jūs izejat cauri pa ceļam uz vannas istabu?
2. Esiet reālisti par savām vajadzībām. Cik bieži jūs gatavojat? Vai jums tiešām ir vajadzīga dubultā krāsns ar integrēto tvaicēšanas sistēmu, kas aizņem milzum daudz vietas?
3. Cik bieži izklaidējaties mājās? Vai jums patīk vienlaikus gatavot un sarunāties ar viesiem, vai arī dodat priekšroku principam, ka gatavošanas telpa nav redzama?
4. Ko virtuvē izmantojat visbiežāk? Ir ērti, ja biežāk izmantotie trauki atrodas atvērtos plauktos vai aiz durtiņām acu augstumā.

 Kad esat to visu apsvēris, varam pievērsties sīko virtuves detaļu plānošanai.

Kā plānot virtuvi? 

Viens no vissvarīgākajiem lēmumiem, kas jāpieņem, ir par virtuves vienību (plauktu un skapīšu) pamata izvietojumu, ņemot vērā pieejamās telpas lieluma. Žurnāls Elle piedāvā piecus izvietojuma variantus:

1. Salas. Ļoti mūsdienīgs un lielisks veids kā radīt atvērtuma iespaidu. Taču sala var samazināt pieejamo darba virsmas apjomu. Vislabāk salu kombinēt ar taisnu rindu virtuves iekārtas.
Foto avots
2. Galerijas tipa jeb paralēlā iekārta. Viens no visefektīvākajiem izvietojumiem ir divas „slejas” pie divām pretējām sienām, kur vienā pusē ir gatavošanas zona un otrā pusē mazgāšanas zona. Paredziet vismaz 120 cm starp abām pusēm, vai arī regulāri apdauzīsiet savu mugurpusi, mēģinot atvērt atvilktnes pretējās zonas pusē.
Foto avots
3. L forma. Ideāla izvēle studio tipa virtuvēm. Var tikt kombinēta ar salu, kas apvienota ar ēšanas zonu.
Foto avots
4. Taisnā līnija. Lieliska izvēle garām, šaurām virtuvēm. Pārliecinieties, ka starp plīti un ledusskapi ir vismaz viena cita virtuves vienība (skapītis vai tml.).
Foto avots
5. U forma. Ja telpa atļauj, šis virtuves iekārtojuma veids ļauj iegūt visplašāko darba virsmu un uzglabāšanas vietas.
Foto avots
TOP ieteikumi

- Paredziet daudz telpas starp plīti un izlietni, lai iegūtu vietu, kur novietot karstas pannas un gatavot ēdienu. Blakus plītij ir ideāla vieta virtuves piederumu atvilktnēm.
- Uzglabājiet katlus tuvu plītij un pārtikas produktus plus ledusskapi un saldētavu tuvu izlietnei. Ievērojiet Trīsstūra likumu: trīs būtiskās virtuves funkcijas – ēdiena sagatavošana, vārīšana un trauku mazgāšana – ir ideāli izvietotas tad, ja tās veido trīsstūri, kur jūs atrodaties tā vidū un starp visām trīs virtuves pamatfunkcijām atrodas tik daudz papildus darba virsmas, cik iespējams. Paturiet to prātā, plānojot savu virtuvi un nekas nevar noiet greizi.
- Zem izlietnes ir labākā vieta jūsu tīrīšanas piederumiem, trauku mašīnas tabletēm un tīrajiem trauku dvieļiem.
- Izvietojiet darba vietu apgaismojumu tā, lai tas ir tieši virs jūs galvas, kad stāvat pie darba virsmas, lai novērstu ēnas krišanu.
- Vēlaties mainīt savas virtuves stilu, bet nevēlaties izdot pārlieku daudz naudas? Ātri un bez lielām investīcijām var pārveidot virtuves izskatu un gaisotni, tikai nomainot trauku skapīšu durvis. Vēl viena alternatīva ir veikt ātru esošo durtiņu „facelift”, nomainot rokturus. Būsiet pārsteigti, cik daudz tie spēj mainīt.
- Tāpat labs veids kā atsvaidzināt jūsu virtuves izskatu, neveicot lielas investīcijas un remontdarbus, ir nomainīt darba virsmu. Tam ir milzīga vizuāla ietekme uz kopējo virtuves tēlu.

Nākošajā rakstā vēl par dažiem zelta likumiem, ko ievērot, iekārtojot virtuvi. Kā arī nedaudz ieskats manā topošajā jaunajā virtuves iekārtā. Tikmēr labprāt dzirdēšu jūsu ieteikumus un pieredzi, ko ņemt vērā, plānojot virtuves iekārtošanu!!

4 komentāri:

  1. Skaisti, un izklausās ari ļoti funkcionāli pēc tava apraksta. Man gan patreizējā virtuve ir miniatūrizmēra, bet nu nākotnē ceru, ka būs kāds īpašumiņš ar lielāku platību. Paldies par noderīgo rakstu!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par info apkopošanu un dalīšanos! Mums šis darbs vēl priekšā - beidzot jālikvidē pagaidu variants (kas vienmēr izrādās noturīgāks kā sākumā domāts), tad noderēs arī dažādi knifiņi :)

    AtbildētDzēst
  3. Sapņot neaizliegsi! Arī kad mums bija maza, maza virtuvīte, es ik pa laikam interjera žurnālos atķeksēju kādu ideju, kura man likās ievērības cienīga nākotnei. Un tā nākotne ar lielāku telpu virtuvei ir pienākusi, un es tiešām tajā īstenoju šobrīd savu trīs gadus vecu sapni :) Ceru tikai, ka tas neizrādīsies novecojis, hihi :)

    Un, Dārta, par pagaidu variantiem un būvēm tev ir liela taisnība, jo to, ko atliek uz vēlāku, bieži vien neizdara vispār. Vismaz mūsu mājās :)

    AtbildētDzēst
  4. Virtuves izlietnes un daudz kas cits - https://up-mebeles.lv/virtuves-izlietnes/

    AtbildētDzēst