ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Ieteikumi, plānojot savu ideālo virtuvi (II daļa)

Virtuves iekārtošanas padomu manos uzkrātajos žurnālu kalnos izrādījās tik daudz, ka vienā ierakstā nesatilpa :) Noslēdzot ELLE Decoration (April 2006) ieteikumu sarakstu, beigās īss rezumē par to, ko darīt un ko noteikti nedarīt, plānojot un iekārtojot virtuves telpu.

:

- Atceries novietot plīti prom no ledusskapja. Tas jāievēro nevis tādēļ, lai pēc dažām vīna glāzēm nejauši nesajauktu ierīces, bet gan tādēļ, ka tas palīdz taupīt enerģiju.
- Nolīgsti kvalificētus un pārbaudītus meistarus ar labām atsauksmēm gan gāzes un elektrības pievilkšanai, gan santehnikas pieslēgšanai.
- Pārliecinies, ka jebkuras pie sienas pieskrūvētas vienības ir droši un atbilstoši piestiprinātas. Nedrīkst skrūvēt plauktiņus tikai pie riģipša plāksnēm!
- Investē naudu vislabākajā iespējamā darba virsmā, ko vari atļauties. Bez praktiskām niansēm tai ir arī liela vizuāla ietekme uz telpu, līdz ar to uz šo pozīciju noteikti nevajag taupīt.
- Nopērc trauku mazgājamo mašīnu. Dzīve ir pārāk īsa, lai mazgātu traukus ar rokām!
- Ieplāno pēc iespējas vairāk vaļēju plauktu virs darba virsmas, jo to nekad nebūs par daudz!

:

- Šaurās telpās ieciklēties uz (p)iekarinātiem skapīšiem, jo tie momentā padara telpu vizuāli vēl mazāku. Tā vietā izvēlies atvērtus plauktus.
- Ieklāt virtuvē paklāju. Tāpat kā vannas istaba, arī šī telpa ir potenciāla slapjā zona. Virtuves grīdas segumam ir jābūt nenonēsājamam, higiēniskam un praktiskam. Vienīgais izņēmums varētu būt paklāja "flīzes", ko var viegli nomainīt gadījumā, ja no rokām izkrīt vārīta biete.
- Novietot trauku mazgājamo mašīnu tālu no izlietnes. Pirmkārt, to ir daudz vieglāk uzstādīt un pieslēgt, ja tā atrodas tuvu izlietnes izvadiem, otrkārt, daudz mazāk telpas tiks piepilināts, nesot traukus no izlietnes uz mašīnu.
- Piekarināt sienas skapīšus virs plīts vai novietot plīti tieši zem loga. Nekad neradiet sev iemeslu sniegties pāri karstai plīts virsmai!
- Bagātīgi izrotāt virtuves logus ar auduma aizkariem - tie būs īsti netīrumu magnēti. Ja situācija atļauj, vislabāk izvēlēties logu aizslietņus vai viegli tīrāmas žalūzijas.
- Aizmirst paredzēt uzglabāšanas vietas. Ne brīnišķas nerūsējošā tērauda virsmas, ne smalkas ierīces nespēs kompensēt nepietiekamu uzglabāšanas vietu skaitu. Ieplānojiet vismaz vienu plauktu vai atvilktņu bloku katrai no šīm virtuves priekšmetu grupām: ikdienas trauki, ikdienas gatavošanas piederumi, papildus trauki, papildus piederumi (kā  kūku veidnes, sulu spiede utt.), bakaleja un žāvētie produkti, tīrīšanas produkti (piemēram šos var novietot zem izlietnes).


Man parasti vislielākās problēmas sagādā nepieciešamā plauktiņu skaita aprēķināšana, tādēļ es tiešām cenšos uzskaitīt visu lietu un priekšmetu veidus, kādus parasti glabāju plauktos, tad sagrupēju tos pa šķirām un skaitu, cik atsevišķu plauktiņu man vajadzēs. Beigās pieskaitu vēl divus liekus skapīšus, lai laikam ejot un mantu skaitam pieaugot (esmu novērojusi, ka mantu skaits pieaug proporcionāli dzīves ilgumam) nebūtu jālauza galva, kur tos novietot. Tā kā vieta atļauj, jo jaunā virtuve būs patīkami plaša, tad es ceru, ka jaunais projekts būs patiešām izdevies! Te ir bildes pirms remontdarbu uzsākšanas:


Un šeit ir sākotnējās jaunās virtuves iekārtas skices, kurās vēl ir veikti labojumi:


Mums būs apvienoti divi virtuves izvietojuma tipi - L forma un galerija, kur pamatdaļa atradīsies pie kreisās sienas, bet pie labās puses sienas būs liels pieliekamais, kas veidots apkārt lielajam ledusskapim. Un tad vēl mans jaunievedums virtuves telpā - zvilnis ar spilveniem, kura apakšējos plauktos glabāt recepšu grāmatas.

Bet mani pati, pati mīļākā lieta šajā jaunajā topošajā virtuvē ir sienu krāsa - tā būs pelēcīgi zila!! Jau sen tādu vēlējos, nu beidzot bija iespēja un arī gana liela uzdrīkstēšanās, ko atbalstīja arī vīrs. Krāsa gandrīz šāda:
Foto avots
Tā nu ar satraukumu gaidām maiju, kad būs atvesta un uzstādīta mūsu jaunā virtuve! Tad arī noteikti padalīšos ar iespaidiem :)

4 komentāri:

  1. Noteikti būs pasakaini! Doma par zvilni skan ļoti vilinoši, bet manā mājā tas būtu tas pats, kas ar aizkariem (tie gan man ir) un krēslu audumiem - viss tiktu saķepināts un nolēkšķētu ar netīrumiem.

    AtbildētDzēst
  2. Diān, šito es nebiju iedomājusies...mazās rociņas noteikti iedarbosies uz spilveniem un sēžamo virsmu ar spēcīgu pievilkšanās spēku.. Būs jāpadomā par ērti noņemamiem un mazgājamiem pārvalkiem. Paldies!

    AtbildētDzēst
  3. Vēl divas nedēļas jāpaciešas. Dikti jau gaidu :)

    AtbildētDzēst