pirmdiena, 2010. gada 8. novembris

Mazā cilvēka vārda diena


Kādu laiku atpakaļ manai mazajai meitenei bija vārda diena. Trīs iepriekšējos vakarus un pusnaktis pavadīju, gatavojoties viņas svētkiem. Vēlējos radīt mūsu puķītei rozītei svētku sajūtu un prieku par viņas svētkiem.

Vārda diena ir tik īpaša. Tā liek tev domāt par to, kas tu esi un vai tu esi tiešām tā, par kādu tu saucies. Un lai arī maza bērna dzīvē šādi jautājumi viņu vēl nenodarbina, kādu dienu tie būs. Kādu dienu viņa domās par to, kas viņa ir un kādēļ vecāki iedeva viņai tieši tādu vārdu, un vai viņa ir viņas vārds, vai viņa tomēr ir cita.

Bet līdz tam laikam mēs, vecāki palīdzam viņai veidoties un tapt par to, par ko viņa vēlas būt. Mēs tikai skatāmies un mēģinām nepalaist garām kādu niansi, mazu šķelmīgu skatienu, lielu, svarīgu sejas izteiksmi vai klusu saucienu - nepalaist garām, jo katram mazajam gabaliņam, no kā cilvēks sastāvs, ir sava nozīme lielajā mozaīkā.

Kamēr bērni ir mazi, viņi ir tik patiesi. Mums tikai jāprot raudzīties uz viņiem pareizajām acīm un ļaut, lai viņi mūs ved. Vai varbūt jūs tiešām domājāt, ka pieaugušie ir tie, kas nosaka bērnu dzīvi? Nuuu. Kā reiz ir otrādi - mazie cilvēki zina, kādēļ viņi ir ieradušies pie mums un tieši viņi arī zina, kurp jāiet.

Katra diena ar mazo, mīļo cilvēku padara mani par labāku cilvēku, jo es skatos uz viņu un saprotu, ka šis bērns ir ieradies pie manis, lai ļautu man atrast sevi starp ikdienas niekiem, darbiem un cilvēkiem pūlī.

Vai maz ir vēl kāds siltāks vārds par "mamma"?

3 komentāri:

  1. Daudz laimes vārdadienā Plūmītei juniorei! Mamma dikti pacentusies!

    AtbildētDzēst
  2. Burvīgi! Lūdzu, recepti tām kūciņām.

    AtbildētDzēst
  3. Diān, es vairs neatceros to recepti :) Internetā meklēju kaut ko "muffins without eggs", un tad vienai no atrastajām receptēm nomainīju kviešu miltus pret rīsu miltiem. Tomēr, ja bērnam nav alerģija pret kviešu miltiem, es neiesaku cept ar rīsu miltiem - cepums būs specifisks un drumstalains. Man nedaudz atgādināja smiltis :), bet meitukam, protams, garšoja.

    AtbildētDzēst