trešdiena, 2011. gada 23. novembris

[Pagatavo svētkiem!] Adventes kalendārs

Trešdiena ir klāt un laiks jaunam darbiņam, ko pagatavot svētkiem! Šodien pie manis ciemos Ilze no Sarkanās Bietes bloga. Noteikti esat jau pamanījuši Ilzi blogpasaulē, jo viņas darinātās lietas vienmēr izceļas ar skaistiem akcentiem. Ilze šobrīd ar ģimeni dzīvo ļoti siltā zemeslodes vietā - Dohā, kur viņa ir jau kopš 2004.gada, kad pārcēlās turp kopā ar vīru, kurš tur strādā vienā no starptautiskajām skolām. Pēc izglītības Ilze ir sociālais darbinieks, bet pašreiz strādā Džordžtaunas (ASV) universitātes Dohas filiāles bibliotēkā. Pati Ilze saka, ka viņa ir atkarīga no rokdarbiem, visvairāk "rullē" šūšana, bet ļoti patīk adīt un arī visādas papīrlietas. Visvairāk iedvesmu rokdarbiem viņai sniedz abas meitas. Ļoti sievišķīgs ir Ilzes sapnis - iemācīties darināt tādas lelles kā senajos laikos.


Pēc šīs jaukās iepazīšanās dodu vārdu pašai Ilzei, kura šodien rādīs, kā pagatavot Adventes kalendāru!

"Jutos ļoti pagodināta, kad Kristīne man piedāvāja šādu iespēju piedalīties savā ik trešdienas projektā „Pagatavo Ziemassvētkiem.” Paldies Tev, Kristīne!
Pēc ideju apmaiņas ar savu vecāko meitu, mēs abas izvēlējāmies no papīra pagatavojamu Adventes kalendāru, kas sastāv no atsevišķi izveidotām 24 piramīdām. Negribēju arī neko pārāk sarežģītu, jo vēlējos gatavošanas procesā kaut nedaudz iesaistīt arī savu jaunāko meitu, kas gan tā īsti ar manu piecpadsmit mēnešu veco meitiņu nenostrādāja. Varbūt uz nākamajiem Ziemassvētkiem mans mazākais palīgs būs pieteikami liels šādai nodarbei. Nedaudz lielākiem bērniem gan šis projekts varētu tīri labi iet pie sirds, jo te ir daudz griežama, lipināma un krāsojama.
Un tā – aiziet!

Būs nepieciešams:

Pamatekipējums
Stingrs papīrs – apmēram pastkartes papīra biezuma. Te var iedarbināt arī reciklēšanas principu, un izmantot kādas vecas stingra papīra mapes vai ko tamlīdzīgu.
Līme
Ota (vēlams)
Lineāls
Šķēres
Plastmasas vai koka irbulīši karodziņu iestiprināšanai - palikuši ārpus kadra
Jautra un radoša kompānija - arī ārpus kadra


           Papildmateriāli dekorēšanai
Un te jau ir katra izvēles brīvība – dekorēšanai var izmantot smalkus, gabaliņos sagrieztus dziju pārpalikumus vai dekoratīvās lentītes, krāsas, eglīšu „sniedziņu” „gliteri”, flomasterus, krītiņu, pērlītes, reciklējamu ietinamo papīru, pastkartes utt. Jāpiebilst, ka kalendāra veidošanā noteicošais būs radošās komandas vīzija par vēlamo rezultātu. Mūsu komanda nevarēja atrast kopsaucēju, kā rezultātā radās visai raibs Adventes kalendārs.

Process
Sākam ar papīra sagatavošanu, sagriežot to trīsstūros. Katrai piramīdai būs nepieciešami trīs vienāda izmēra trīsstūri. Maniem trīsstūriem garākā mala ir 18 cm, un pārējās divas malas ir 17 cm. Ar šādiem izmēriem piramīdas sanāk pietiekami lielas, lai zem tām brīvi paslēptos kāds našķis vai maza rotaļlieta. Es ieteiktu uztaisīt vienu testa piramīdu, lai izvēlētos optimālo izmēru. 
Pārlokam trīsstūrus uz pusēm, un ar nagu vai lineālu iegludinam vidus līniju.

Kad trīsstūri sagatavoti, ņemam talkā līmi, un stutējam piramīdu augšā, salīmējot to kopā sekojošā veidā.


Ļaujam mūsu veidojumam labi nožūt.
Un te ir pats radošākais šī projekta solis – dekorēšana! Ja izvēlēsieties kādu no dekorēšanas veidiem, kuru vieglāk veikt uz plakanas virsmas, tad dariet to pirms piramīdai ir kopā salīmētas pēdējās malas. Vienu piramīdas malu nav jādekorē, jo tā pēc kopā salīmēšanas nebūs redzama.

Vēl viens no dekorēšanas vaiantiem ar smalkos gabaliņos sagrieztu dekoratīvu lentīti.

Kad visas piramīdas ir izdekorētas, salīmētas un nožuvušas, ķeramies pie karodziņu gatavošanas.
No papīra izgriežam 24 papīra strēmeles, sanumurējam no 1-24, un pielīmējam pie irbulīšiem.

Kad karodziņi nožuvuši, tos iesprauž piramīdu virsotnēs. Piramīdas izvietojam sev tīkamā konfigurācijā, fonā iededzam svecītes, un uzdzied kādu Ziemassvētku dziesmiņu. Kad mazie palīgi aizgājuši jau gulēt, klusītiņām zem pirmās piramīdas paslidinam kaut ko mazu un mīļu, lai 1.decembra rītā acīs visiem mirdz Ziemassvētku brīnumiņš. Es uz mazām lapiņām rakstu Ziemassvētku dzejoļus un tautasdziesmas, tad šīs lapiņas sarullēju un pievienoju pie saldumiņa vai mantas. Reizēm mantas vai salduma vietā ir kāda zīmīte – piemēram: ”Šodien mamma ar Tevi kopā gatavos ko gardu” vai „Kopā ar tēti dosimies uz kino”.

P.S. Šīs piramīdas var arī kārt eglītē vai vērt uz virtenes.
Paldies par uzmanību!"

Liels paldies Ilzei par oriģinālo ideju! 
Es arī  sev vēlētos tik foršiem pārsteigumiem pilnu Adventes kalendāru! :)


4 komentāri: