piektdiena, 2012. gada 6. aprīlis

Apgleznotie Lieldienu cepumi


Šī ir ierasti mierīga diena, kad kristieši svin Lielo Piektdienu. Mēs Lieldienas svinam vairāk pēc pagānu tradīcijām, ne baznīcas, bet ievērojam, ka šai dienai ir īpaša nozīme, tādēļ klusāko no pirmslieldienu dienām pavadām mierīgi mājās. Olu krāsošana notiks sestdien, tādēļ šodien var izcept cepumus, kurus dāvināt un ēst Lieldienās.

Sākums ir vienkāršs. Izcep sviesta cepumiņus. Es izmantoju šo recepti bez olām, jo meitai ir alerģija pret tām, bet jūs varat ņemt jebkuru citu recepti. Tā kā sviesta mīklas cepumi parasti cepot izplūst, tad pēc izcepšanas tos pēc pāris minūtēm pārvieto no pannas uz citas cietas virsmas un, kamēr nav vēl sacietējuši, ar glāzi vai vēl labāk - olas formiņu (es tādu veikalos neatradu!) - izspiež akurātas formas.

Kamēr cepumi dziest, sagatavo glazūru. Ja jums ir sava pārbaudīta glazūras recepte, izmantojiet to, bet es darīju tā:

Sastāvdaļas:
3 olu baltumi
4 krūzes pūdercukurs
1 tk citronu sula vai ābolu etiķis
(NB! te sanāks liels daudzums glazūras, tādēļ, ja cepumu nav daudz, vajag būtiski samazināt sastāvdaļu daudzumu)

Pagatavošana:
Olu baltumus puto, pamazām pievienojot pūdercukuru. Puto, līdz masa iegūst spīdīgu, stingru veidolu, tad pielej ābolu etiķi un viegli iecilā.

Glazūru ieliek mazākos trauciņos un katrā iepilina pāris piles pārtikas krāsvielu (es mazās pudelītes pirku Gemosā). Svarīgi nepilināt uzreiz lielajā glazūras traukā! Samaisa, bet ja krāsa neapmierina, piepilina vēl mazliet un atkal samaisa.


Un tad sākas pati labākā daļa - cepumolu dekorēšana. Es to daru klusā vienatnē, bet var darīt arī kopā ar bērniem. Viņiem ļoti patiks, bet, tā kā es šoreiz gribēju sazīmēt smukumus, tad bērnus nepieaicināju :) 

Glazūra sacietē diezgan ātri, bet ar pāris stundām jārēķinās. Tad var skaisti iesaiņot un gatavoties ciemos iešanai un apdāvināšanai.

             Lai priecīgas un garšīgas Lieldienas!



P.S. Ja pāri paliek daudz glazūras, no atlikušās masas var izcept Pavlovu. Tikai jāpievieno masai kartupeļu ciete, un aiziet!

4 komentāri: