trešdiena, 2011. gada 14. decembris

[Pagatavo svētkiem!] rotātas svecītes

Labrīt trešdienā! Ceru, ka jūs jau esat sagatavojuši tasi karstas tējas un ar prieku gaidāt manu trešdienas ciemiņu. Šonedēļ pie manis ciemojas Inese no bloga Pie Ineses! Inese ir ļoti gaiša un talantīga sieviete, mamma dēlam un meitiņai, kā arī dzīvnieku draudzene un aizstāve. Inese savām rokām māk radīt brīnišķīgus darbiņus gan tamborējot, gan adot, gan izšujot un šujot - atliek vien sajūsmā nopūsties, cik smalki tie ir! Un šodien Inese mums pastāstīs, kā sagatavot nelielas, bet ļoti īpašas svētku dāvanas.

Lai stāsta Inese!

"Dāvā siltu gaismu!
Nesen nejauši redzēju kādu aptauju par dāvanām, ko cilvēki negribētu saņemt zem eglītes. Starp tām bija arī sveces. Un tomēr es riskēšu “Pagatavo svētkiem” rubrikā startēt tieši ar svecītēm jebšu kā mans nu jau lielais bērns tās kādreiz sauca - dedzītēm.
Manuprāt, Ziemassvētku laikā svecīte ir siltuma, mīļuma, mājīguma un gaismas simbols – nu kā bez tās! Bet lai tā nav jādāvina plikiņa – piedāvāju to apģērbt siltāk šai vēsajā laikā.
Esmu sagatavojusi vairākus variantus, kā veikalā nopirkto “širpotreb” svecīti padarīt īpašu un neatkārtojamu. Ļoti ceru, ka, neskatoties uz bēdīgiem aptaujas datiem, kāds tomēr priecātos pirmssvētku laikā saņemt šādu mīļu, siltu gaismas avotu :)

Mēģinot izpatikt pēc iespējas plašākai publikai, skat ko esmu sastrādājusi:



Un nu katras svecītes individuālais izgājiens :)

1. Tamborēts kamzolītis svecītei
Smagnējākām, tuklākām svecīšu pārstāvēm ļoti piestāvēs no rupjas dzijas aptamborēts kamzolītis, kas padarīs svecītes izskatu siltu un omulīgu.
Tamborēts ir uz riņķi, līdz ar to nav šuvuma vietu un tāpēc nekādi slēpjošie dekoratīvie elementi neprasās. Vienkāršība un askētisms
!!! Pirms svecītes dedzināšanas, šis dekoriņš obligāti jānoņem!!!

2. Adīta jaciņa svecītei
Te esmu izvēlējusies svecīti stikla podiņā, kas ļauj cerēt, ka adītais dekoriņš var palikt arī svecītes degšanas laikā. Adījuma rakstā izvēlējos pīņu akcentus, jo tie man asociējas ar ziemīgu, siltu ietērpu, bez tam šī jaciņa tapusi no 100% vilnas, kas sildīs svecīti, kamēr tā savu sirdsiltumu dāvās jums.
Šoreiz adītā josla tika sašūta un šuvuma vieta noslēpta zem lielām pogām. Kā papildus dekoriņš ir jostiņa svecītes jaciņai ar mīļiem dzijas pušķīšiem.

3. Mežģīņu štāte svecītei
Zemā trauciņā dzīvojošai svecītei tieši laikā ir platās mežģīņu josliņas (izmantota “Lentas” kokvilnas mežģīne). To papildinot ar atlasa lentīti un ziediņiem, svecīte saposusies svinīgākam izgājienam.
Sākotnēji biju plānojusi mežģīni noklāt ar līmi un dekupāžas laku, bet neradās tāda nepieciešamība – pareizā izmērā piegriezta un sašūta mežģīne lieliski turas uz stikla trauciņa. Mežģīņu rakstiņš noteikti gribēs rotaļāties liesmiņas atspulgā.

4. Filca ietērps svecītei
Ja jau sildīt svecīti, tad, protams, neiztikt arī bez filca tērpa – īpaši jau, ja šis materiāls ļauj tik brīvi mums improvizēt ar dekordarbiem. Jā, atzīstu – aizrāvos un mazliet attālinājos no ziemas tematikas :). Bet vai ziema nav tas gadalaiks, kad par vasaru iedomājamies ar lielāku mīlestību un siltumu, nekā pašā vasarā? Ļausim arī svecītei kavēties atmiņās par silto gadalaiku un būt košai viešņai uz mūsu galda.
Speciāli filca dekors ir tikai pussvecītes izmēros, lai pāri ziediem būtu redzama maigā liesmiņa.

5. Kičīgs tetovējums svecītei
Tiem, kas sevī vēl nav atklājuši plašos rokdarbu apcirkņus un domā, ka neko savām rociņām nespēj radīt (akcents uz to, ka tā ir tikai šķietamība :)) – šī tetovēšanas (dekupāžas) māksla noteikti būs pa spēkam.
Par šo mazliet sīkāk – vajadzīgie rīki un materiāli: salvete, no kuras izgriezt motīviņu, svece dedzināšanai un svece tetovēšanai un karote (jā, visparastākā karote – galvenais nosacījums, lai nekarst karotes kātiņš, redz man ir palaimējies vēl no padomjlaikiem saglabāt krējumkaroti, kas mani glābj virtuves darbos un nu arī palīdz šai jomā).
Izgriežam motīviņu, tāpat kā dekupāžā, atdalam to no diviem liekajiem slāņiem un liekam uz svecītes, kuru vēlamies dekorēt. Tad uz otras svecītes (degošās) sildam karoti – skatieties, lai tā nepaliek melna, citādi nosmērēsies darbiņš. Ar silto karoti, līdzīgi kā dekupāžā, no vidus uz maliņu slidinam, iekausējot salvetes motīviņu. Esiet uzmanīgi – pārāk karsta karote vai pārāk stipri (vai ilgi) uzspiežot, izveidosies nesmuka bedre. Tāpēc darām uzmanīgi un viegli, skatamies līdzi, kā reaģē mūsu svecīte – viņai kā nekā tetovēšanas process ir mazliet sāpīgs un nepatīkams :)
Galveno uzmanību jāpievērš tieši motīviņa ārmalām, lai visi stūrīši gludi pieguļ svecītei un lai neveidojas izkausētas sliedes, kur ar karoti esam iebraukuši svecītes miesā.
Tas ir arī viss – darbiņš padarīts. Nekādas ugunsnedrošas lakas virsū neklājam un nekā citādi svecītes veselību nebendējam :)
6. Svecīte kā pielikums citai dāvaniņai
Nu, un apmierinot praktiķu vēlmi – svecīti varam izmantot kā piedevu kādai citai – it kā svarīgākai (noderīgākai) dāvanai. Šoreiz pie svecītes piestiprināta brošiņa. Par ziediņu var papriecāties, kamēr svecīte deg (tik jānokontrolē, lai nenosvilst) un tad jau noņemt to nost un lietot pēc paredzētās funkcijas.

Dāvājot siltu gaismu, mēs noteikti nedāvinam tikai svecīti – mēs dāvinam savu dvēseles gaismiņu, sirsnību un mīļumu, kuru ieliekam svecītes ietērpā. Atliek vien novēlēt sev apkārt cilvēkus, kas spēj to saskatīt un novērtēt :)”

Mīļš paldies, Inese, par tik daudz idejām, kā padarīt dāvaniņas īpašas! Es pat nevaru izlemt, ar kuru man sākt - laikam tik jāķeras pie darba! :)

11 comments:

  1. Ļoti jaukas idejas! Man īpaši patīk 4. un 5. variants.

    AtbildētDzēst
  2. Ļoooti jaukas svecītes! Ja par favorītēm, manējā - 2. :))

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, Kristīn, par iespēju šodien paciemoties pie Tevis :) Tik mīļi mani pieteici, ka pat mazliet sakautrējos :)))
    Lai izdodas radīt vienreizējus un neatkārtojamus ietērpus svecītēm - jo idejām te robežu nav, atkarībā no sev tuvākās rokdarbu tehnikas, var izpausties pēc sirds patikas :)

    AtbildētDzēst
  4. Man tieši tā apfilcētā ļoti patīk :)

    AtbildētDzēst
  5. Ļoti skaisti! :)
    p.s. es nesaprotu, kāpēc bloggeris nekad nerāda man Plūmītes bloga jaunos ierakstus :( mēģināšu atskaitīties un pieskaitīties no jauna.

    AtbildētDzēst
  6. Ļoti skaisti! Man īpaši patīk pirmās divas:)

    AtbildētDzēst
  7. Par svecītēm neko nezinu, bet to otro džemperi es stūķētu pati sev virsū:)

    AtbildētDzēst
  8. Nu ļoti,ļoti skaistas svecītes!!! Man patīk visas! Inese ir Meistars ar lielo burtu uz smalkām lietām :))), esmu sajūsmā par viņas darbiņiem!

    AtbildētDzēst
  9. Ļoti siltas svecītes!Es arī , tāpat kā Inese redzēju to aptauju par nevēlamām dāvanām, kas mani satrieca!Un sveces man tādas nekad nav likušās un arī es riskēšu!

    AtbildētDzēst
  10. Pai! - ja tev izdodas ar atrakstīšanos tikt pie ziņu "updates", tad padalies, jo ne tev vienai šī problēma. Man arī vairākiem blogiem nerāda jaunumus. :/

    Ar cieņu - es tieši to pašu nodomāju par džemperi :D

    Jā, man arī patīk visas "ieģērbtās" sveces, tās uzreiz izskatās tik īpašas!

    AtbildētDzēst