trešdiena, 2011. gada 5. oktobris

[šujam!] Montesori priekšautu


Es nemaz neizlikšos par zinātāju Montesori pedagoģijas jautājumos, jo tāda neesmu. Taču mana meita iet Montesori novirziena dārziņā un līdz ar to daļa zināšanu par šo pedagoģijas veidu pie manis nonāk pavisam dabiski ikdienā. Piektdienās bērnudārzā bērniem ir mājturība, kad viņi darbojas virtuvē un visu ko cep. Nereti pēc šādām gatavošanas reizēm Amēlija pārradās mājās ar miltainām drēbēm, tādēļ es ierosināju dārziņa vadītājai, ka vajadzētu taču bērniem priekšautus tieši mājturības nodarbībām (jo, piemēram, krāsošanai ir citi priekšauti). Un pieteicos uzšūt. Vairākus. Tuk-tuk, māmiņ, kur jums bij prāts šitā izrunāties? - tā es sevi strostēju pēc tam, kad vadītāja priecīgi bija piekritusi, ka priekšautus vajag gan. Bet, kad pēc ilgas (nedēļām ilgas) saņemšanās es beidzot pieķēros pie šī darbiņa, tas izrādījās itin viegls. Šujam kopā? Šujam!

Vadītāja man iedeva veco, saplīsušo priekšautu par paraugu vajadzīgajam izmēram. Taču pats priekšauta veids gan nederēja, jo bērns pats nevar to sev uzlikt un apsiet - tātad neder Montesori pedagoģijas īstenošanai. Googlējot "montessori child's apron" atradīsiet vairākus paraugus. Man bija slinkums lasīt garo pamācību angliski, es apskatīju gatavā priekšautu bildi šeit un ķēros pie darba pēc savas saprašanas.

Lai uzšūtu priekšautu 92/98/104 cm garam bērnam, pietiks ar 38 cm platu un 45 cm garu auduma gabalu. Izgriež priekšauta formā divus šādus auduma gabalus, kā arī divas platas loksnes apkaklei un jostiņai, attiecīgi 9x45 cm un 11x50 cm lielus.
O, arī pēdējās grūtniecības dienas puncis ir iezadzies fotogrāfijā! :) Drīz pēc priekšauta uzšūšanas mūsu puika ieradās pasaulē!

Tālāk viss ir īzī. Sašuj tunelīti no īsākā auduma gabala, izvērš uz labo pusi un iever tajā gumiju (gumijas garums ~30 cm).

Vēl vienu tunelīti sašuj no garākās auduma loksnes, izvērš uz labo pusi, stingrībai nošuj pa virsu vēl vīli. Un tad vienu galu aizšuj ciet, pa virsu uzšujot lipekļa asāko daļu.

Kad apkakle un jostiņa sagatavoti, tos piesprauž pie vienas kārtas sagatavotā priekšauta ar tādu aprēķinu, ka jostiņa nāks no kreisās rokas puses un tiks aiztaisīta labajā pusē. Tad liek pa virsu otro priekšauta auduma kārtu (tā, lai jostiņa un apkakle paliek iekšpusē starp abām auduma kārtām), piesprauž ar adatiņām un nošuj visapkārt, apakšu atstājo vaļā:


Izvērš uz otru pusi, nogludina un vēlreiz sasprauž visapkārt ar adatām, nošuj vīli no virspuses, lai izstrādājums ir stingrāks. Iegludina apakšējo malu uz iekšu un arī nošuj (aizšuj ciet).

Atlicis tikai piešūt lipekļa otro - mīksto - pusi. To dara, izmantojot zigzaga dūrienu, aptuveni 5 cm no labā sāna.



Ātri, vai ne? Un tagad vēl fiksi tāpat sašujam piecus eksemplārus, sasaiņojam un aidā uz dārziņu! 

Lai labi cepas kūkas, bērni, un lai milti turpmāk paliek uz pīrāgiem, ne drēbēm!

10 comments:

  1. superīgi priekšautiņi - tiešām lieliski, ka bērni paši ar tādiem tiek galā :))) Kad teici, ka esi piesolījusies šūt visai grupiņai, man gandrīz mati stāvus sacēlās, jo iedomājos tādu normālu b/d grupiņu ar 27 bērniem :)))
    Paldies par aprakstu - gan jau ka noderēs arī manai Amēlijai... Un sveiciens meitiņai vārda dieniņā :D

    AtbildētDzēst
  2. smuki priekšautiņi :) lieliska ideja par to lipekli un iespēju bērnam priekšautu aiztaisīt pašam.

    AtbildētDzēst
  3. ļoti jauki priekšautiņi! Pēdējā fotogrāfija burvīga!

    AtbildētDzēst
  4. Ļoti parocīgs modelītis, paldies! es arī šausmās aizdomājos līdz 16 priekšautiņiem :D un man ļoti patīk punktainie priekšautiņi ;)
    un pēdējā bilde!!! ja es dzīvotu savā mājā, man noteikti būtu piekārti/piestiprināti pie sienas štrunti bērnu fiziskai izlādei, tik feini! (dzīvojam aizdomīgas kvalitātes būvprojektā, pat neriskējam šūpoles piestallēt durvju ailē...)

    AtbildētDzēst
  5. Jā, mani arī ieintriģēja pēdējā bilde (jo par Montessori zinu ļoti daudz:) un cik u varu dalos savā blogā), pastāsti, lūdzu, kur ir pirktas tās abas šūpoles?

    AtbildētDzēst
  6. Paldies par tik burvīgu pamācību! Būs man arī savai "lielajai" meitai tādi jāuzšuj, citādāk pēdējā laikā man pārāk ļoti paliek žēl drēbju pēc viņas krāsošanas un kūku cepšanas aktivitātēm :D

    AtbildētDzēst
  7. Man prieks, ka jums noder šī ideja!
    Vingrošanas "ierīces" ir no Varšavas Ikea. Tuvākajās dienās pabeigšu bērnistabas iekārtošanas darbus un tad pastāstīšu par to sīkāk.

    AtbildētDzēst
  8. tad jau Stokholmas Ikea arī, cerams, būs! paldies! gaidu jauno ierakstu :)

    AtbildētDzēst
  9. Kapitāli priekšautiņi! Un tā gumojotā apkaklīte noteikti ir liels pluss tādiem maziem augošiem ķipariem. Paldies par ilustrēto kursu šādu priekšautiņu darināšanā!

    AtbildētDzēst
  10. Varšavas Ikea web katalogā neatradu vingrošanas ierīces :( Kurā sadaļā jāmeklē? - jā, es nevaru sagaidīt to nākamo ierakstu :)

    AtbildētDzēst