trešdiena, 2011. gada 14. septembris

Grēcīgā Pavlova

Mūsu ielā tikai vakar iestājās rudens, līdz šim mēs šeit dzīvojām vēl ar vasaras sajūtu sirdī. 
Vasaras aiziešanu vajag pienācīgi nosvinēt, tādēļ ir īstais laiks izcept ļoti gaisīgu un vasarīgu kūku - pavlovu. Kūkas nosaukums it kā (jo precīzi neviens nezina) izgudrots par godu slavenajai 20. gadsimta sākuma balerīnai Annai Pavlovai. Viņas viesizrādes Austrālijā un Jaunzēlandē esot tik ļoti sajūsminājušas vietējo publiku, ka kāds vietējais pavārs par godu balerīnai esot radījis šo kūku. Tā ir ļoti gaisīga un maiga, gluži kā balerīnas svārki. Vairāk leģendas varat atrast googlējot, kamēr krāsnī brūninās jūsu pavlova... Tad nu ķeramies pie cepšanas!

Kopumā šī ir ļoti vienkārša, taču, manuprāt, arī kaprīza kūka, jo visa pamatā ir pareizajā brīdī to izņemt no krāsns. Būtībā jums vajag tikai olu baltumus un cukuru, plus vēl dažas nianses. Ja tikko esat gatavojuši krembrulē, tad jums noteikti ir palikuši daudz olu baltumi :)

Recepte 6-8 personām (vai tikai 4 personām, ja viņām labi garšo...):

4 olu baltumi
100 g cukura
1,5 tk kartupeļu cietes
1 tk baltvīna etiķa
1 paciņa saldā krējuma
svaigas ogas

1. Pirms sākt darboties, jāieslēdz cepeškrāsns uz 170 grādiem.

2. Tālāk saputo olu baltumus, līdz tie kļūst gaisīgi, un tad sāk pievienot cukuru, turpinot putošanu. Puto vairākas minūtes (5-7), līdz masa kļuvusi spīdīga un cieta. Tiešām spīdīga.

3. Tad caur sietiņu iesijā kartupeļu cieti un ielej baltvīna etiķi. Uzmanīgi izcilā visu masu, lai labi sajauktos.

4. Kārto ar karoti lielajā cepamajā formā un beigās ar dakšiņu "sazīmē" uz augšu putiņas, veidojot tādus kā radziņus (sk. foto).

5. Kūku šauj iekšā krāsnī un uzreiz samazina temperatūru uz 120 grādiem. Cep stundu un 20 minūtes, kamēr kūka maigi brūna (vaktējiet savas krāsnis, jo citas cep ātrāk, citas lēnāk!). Katrā ziņā gatavai kūkai ir jābūt kraukšķīgai no ārpuses un maigai kā zefīram iekšpusē.

6. Atdzisušu kūku dekorē ar putukrējuma krāvumu un svaigām ogām.
Ja man būtu bijis vairāk saldā krējuma pa rokai, es būtu arī sakrāvusi to kūkai pa vidu, bet diemžēl kāds uz našķiem kārs līdzdzīvotājs to bija iztērējis jau pirms tam...
Griež un pasniedz saviem viesiem. 

Ar priecīgu smaidu sejā uzklausa sajūsmas saucienus un uzslavas.

Ardievu, vasara, mēs tevi ļoti gaidīsim atkal!

4 komentāri:

  1. O, jā - Pavlova!
    Man tā bija topā pagājušajā vasarā. Cepu gandrīz katru otro nedēļu. Vislabāk garšoja ar zemenēm.
    Bez izņemšanas no krāsns īstajā laikā ir svarīgs arī olu svaigums/nesvaigums. Reiz man olas vispār negribēja putoties. Izcepās tāda bezformīga pļeka. Garša jau tik un tā bija laba. Tik skata nekāda. :c)
    Kartupeļu cietes vietā lieku kukurūzas cieti, jo šķiet, ka pirmajai ir piegarša.

    AtbildētDzēst
  2. Man, ka reiz so Tevis gatavoto kuku nobaudijusai, nudien jasaka, ka ta patiesam bija varengarda! Un preciza ir ari piebilde, ka kuka domata drizak 4, nevis 6 personam:)

    AtbildētDzēst
  3. Vai vienalga kādas firmas olas? Man nekādīgi nesanāk uzkult tik stingras putas!

    AtbildētDzēst