ceturtdiena, 2011. gada 25. augusts

Pa liķierītim?!

Koa? - jūs droši vien tagad brīnāties. Šī tikko bērniņa radības piedzīvojusī māmiņa jau domā par alkoholu? Nu....jā... - es mazliet kaunīgi atzīstu. Bet tiešām - ko gan citu man darīt, ja upeņu laiks strauji iet uz beigām un Ziemassvētki jau tik tuvu?! Te neizbēgami ir jādomā par to, kā vēl paspēt sagatavot liķieri ziemas sezonas svētkiem!

Es neesmu liela upeņu fane, bet ir viens brīdis, kad labprāt ēdu tās pilnām saujām - kad ogas palikušas tikai krūmu apakšējos zaros un tās sasildījuši saules stari - tad upenes kļūst saldas, saldas. Lūk, un šādas brīnišķi saldas ogas jāsagrabina vesels kilograms, lai varētu pagatavot upeņu liķieri jeb cassis.

Konkrēto recepti man pastāstīja kaimiņiene Tīna, un es to gatavoju pirmo reizi. Taču sastāvdaļas ir tik smaržīgas, ka nevar nesanākt lielisks dzēriens:

Vajadzēs:
1 kg upeņu
100 g brūnā cukura
1 vaniļas pāksts (pārgriezta uz pusēm)
40 g ingvera
1 l šņabja...ēē..kā to sauc smalkāk? degvīns? :)

Tālāk viss gauži vienkārši:

1. Samet 3 litru burkā upenes (ar visiem kātiņiem), tad uzber brūno cukuru. Cukurs laika gaitā pats izšķīdīs, nav nepieciešams to maisīt.

2. Pievieno vaniļas pāksti (izrādījās, ka mana pāksts ir sakaltusi, tādēļ nācās to salauzt, ne saplēst :)) un ripiņās sagrieztu ingveru.

3. Visu pārlej ar degvīnu, uzliek plastmasas vāku burkai un prom no acīm tumšākā skapītī uz 2 nedēļām!


Par turpmāko liķiera gatavošanu tad pastāstīšu pēc 2 nedēļām, kad šis brūvējums būs ievilcies.

5 komentāri:

  1. ooo, izklausās gardi. gaidīšu rezultātu. labprāt ar ko tādu pagatavot, tik skāde ka upeņu vairs nav :D

    AtbildētDzēst
  2. No domas vien man jau prieciigaaks praats, pidiralla! :) Bus jaiet uz vietejo tirdzinu pec black cassis..

    AtbildētDzēst
  3. Aukstiem rudens/ziemas vakariem :P

    AtbildētDzēst
  4. Opana...mājas liķieris!!!! ))))

    AtbildētDzēst