otrdiena, 2010. gada 30. novembris

Ļoti garšīgā Banānkūka

Pēdējās nedēļas laikā mūsu mājās ir bijis liels daudzums banānu, kas nezināmu iemeslu dēļ nav laikā apēsti un tādēļ pieņēmuši brūnu krāsu un mīkstu formu. Pārgatavojušies banāni reti kuram garšo, taču laukā mest nevajag, jo no tiem var pagatavot brīnišķīgas lietas. Piemēram, mafinus bērnam, kuros olas aizstāj ar banānu masu (meita nedrīkst ēst olas, tādēļ lielāko daļu recepšu cenšos piemērot viņai).

Pēdējā laikā arī cenšos mazo iesaistīt cepšanas procesā, taču tas prasa lielu izveicību, jo meita ir atklājusi neremdināmu kaislību uz diviem būtiskiem konditorejas produktiem - cukuru un sviestu tīrā veidā. Tiklīdz mans skatiens novēršas kaut uz mirkli, mazās rokas, pirms tam aplaizītas labākai lipībai, jau maisās pa cukura trauciņu un paralēli ir saķērušas dūres izmēra sviesta gabalu, kurš izveicīgi tiek ielikts mutē un laimīgi sūkāts. Man tas liekas ārprāts, bet bērns laimīgs.

Šodien, kad dienas pirmo daļu neparedzētu iemeslu dēļ pavadīju mājās kopā ar Cukuriņu, kuru nekādas izklaides vairs nespēja ieinteresēt, es pamanīju četrus aizmirstos banānus un teicu viņai: Cepsim kūku! Man atmiņā atausa Mades blogā redzētais cepums, taču, atradusi to, secināju, ka šī recepte mums neder olu dēļ. Tālāk rīkojos kā parasti - jautāju Googlei "banana bread without eggs". Nebiju izvēlīga un ņēmu pirmo recepti, kuru pēc tam pa savam papildināju. Tātad visa sākums ir pārgatavojušies banāni.

Kopā vajadzīgs:

3-4 banāni
1/2 krūze cukura
1/2 krūze rapšu eļļas
1/2 krūze kokosriekstu skaidiņas
1 laima sula
vaniļa
1,5 krūze miltu
1 tk sāls
1 tk sodas

Banānus salauž un ieliek lielā bļodā, kur pievieno cukuru, sēkliņas no puses vaniļas pāksts (droši vien var ņemt arī esenci, bet tad jāuzmanās ar tās daudzumu), rapšu eļļu,  kokosriekstu skaidiņas un beigās iespiež laima sulu. Samiksē.
Melnais ir no vaniļas pāksts izkasītas sēkliņas. Tomēr pēc kūkas pagaršošanas secināju, ka labāk vaniļas pākstis pietaupīt dažādiem krēmiem, jo kēksā nejūt tās smalko garšu un mierīgi var iztikt ar esenci.

Kad banāni sadalījušies, pievieno sausās sastāvdaļas - milti, soda, sāls, - kuras pirms tam vēlams sajaukt atsevišķā traukā, lai soda būtu kārtīgi izmaisīta pa visiem miltiem. Atkal samiksē.

Pilda garenajā kēksa formā un pa virsu uzkaisa 1 ēk kokosriekstu skaidiņas. Liek labi uzsildītā cepeškrāsnī un cep 175 grādos 60 minūtes.

Pēc pirmajām 30 minūtēm kūkai uzklāj virsū folija cepurīti, lai nepiedeg skaidiņas, un turpina cept vēl 30 minūtes. Izņem no krāsns un liek atpūsties.


Pēc 5-10 minūtēm nosmērē kūkas virsmu ar garnējumu - citrona sula + pūdercukurs. Atstāj kūku mierā uz kādām 5 stundām. Jā, jā, uz piecām stundām. Rokas nost no kūkas, pirms tā ir paspējusi savilkties un savākties, pretējā gadījumā būs jāēd drupačas ar karotīti! :) (tas tādēļ, ka banānu dēļ tā ir patiešām mitra, un mitrajām kūkām vajag dot laiku).

Kad esam godīgi gaidījuši ar kūkas smaržu pielietā mājā tās nobriešanu, izņemam no formas, sagriežam un pasniedzam. Mmmm, cik labi..!

4 komentāri:

  1. nu kur, NU KUR tu biji Adventes vakarā, kad drudžaini kušņājos pa internetu, cerībā atrast pielietojumu saviem trīs pārgatavajiem banāniem, lai pārvērstu tos par kaut ko kēksveidīgu??? Nu beigās jau sanāca arī manis improvizētā kūkana, bet tāda mafinu recepte pirms paŗis dienām man būtu ietaupījusi krietnu laika sprīdi!

    AtbildētDzēst
  2. Laine, tu vēl vari paspēt nogatavināt banānus līdz nākošajai Adventes svētdienai :) Šorīt vēl uzēdu gabaliņu no banānkūkas - ui, cik garšīga!

    AtbildētDzēst
  3. Banānkūka tika nogaršota-viena no labākajām kūkām, kas pēdējā laikā ēsta!:)

    AtbildētDzēst