svētdiena, 2011. gada 11. decembris

Adventes gardumi (3. no 4)

Jau septīto gadu pēc kārtas es Adventes laikā cepu Vannilekipferl jeb vaniļas radziņus. Tie ir mani visiecienītākie Ziemassvētku cepumi, un, cik zinu, visiem tie ļoti, ļoti garšo. :) Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad mēs satikāmies ar draudzeni Agniju, lai kopīgi ceptu vaniļas radziņus un noskaņotos Ziemassvētkiem. Citādi ikdienā lēkšojot no viena darbiņa uz nākamo ir grūti tā apstāties un sajust svētku tuvošanos. 

Šo recepti man iedeva mana Berlīnes dzīvokļa kaimiņiene, savukārt viņai to iedeva darba kolēģe. Vai viņas daktere. Es īsti vairs neatceros, zinu tikai to, ka tā ir labākā radziņu recepte, kāda vien ir.

Vanillekipferl

Sastāvdaļas*
- 70 g cukura
- 100 g maltu lazdu riekstu VAI mandeļu
- 200 g mīksta sviesta
- 230 g miltu
- pūdercukurs apkaisīšanai (pūdercukuru var sajaukt arī ar 2 paciņām vaniļas cukura)

* no šī mīklas daudzuma sanāks 3-4 plātis brīnišķīgu, mutē kūstošu cepumu

Pagatavošana
1. Lielā bļodā sajauc visas sastāvdaļas un mīca, kamēr mīkla salipusi lielā bumbā. Ja šķiet, ka par ķepīgu, pievieno vēl līdz 50 gramiem miltu. Bet jāuzmanās - jo vairāk būs miltu, jo cietāki sanāks radziņi.
2. Kad mīkla gatava, no tās veido desiņas. Kad visa mīkla sarullēta desiņās, tās uz neilgu brīdi ieliek saldētavā, lai nedaudz sacietē.


3. Katru rullīti/desiņu sagriež aptuveni 1 cm biezās ripiņās, no kurām veido radziņus.


4. Cep iepriekš labi uzkarsētā cepeškrāsnī 10-12 minūtes, kamēr viegli zeltaini brūni.
5. Gatavus apkaisa ar pūdercukuru. Sasaiņo un dāvina draugiem.


Bet gadījumam, ja arī cepumu cepšana nav palīdzējusi tikt tuvāk Ziemassvētku sajūtai, var iedot bērniem eglītes rotājumus un ļaut viņiem izgreznoties. Tam noteikti būtu jāpalīdz saķert svētku sajūtu! ;)

6 komentāri:

  1. Es lasīju 3 reizes, bet tā arī neuztvēru, kur tad tā vaniļa parādās? Vai tas tikai tāds nosaukums?

    AtbildētDzēst
  2. Jā, mulsinoši, vai ne? Mani tas arī vienmēr ir mulsinājis. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka receptē IR MINĒTS vaniļas cukurs. To samaisa kopā ar pūdercukuru un apkaisa radziņus, kad tie izcepušies. Bet nu tas nedod nekādu īpašu vaniļas garšu, tādēļ pēdējos gados esmu atteikusies no šī soļa. Un manis pēc cepumi varētu saukties arī par riekstu radziņiem. :)
    Bet labi, ka atzīmēji, es nedaudz precizēšu sastāvdaļu sarakstu!

    AtbildētDzēst
  3. Aptuveni cik ir "labi uzkarsēta cepeškrāsns"?

    AtbildētDzēst
  4. Vai, atvaino, nav norādīti grādi! :O Cepumiem, kēksiem, kūkām - 175 vai 180 grādi ir pats labums!

    AtbildētDzēst
  5. Šodien uzcepu pusporciju tā teikt testa versiju - nu vai zinies, paši mutē kūst... :)
    Noteikti cepšu vēl uz svētkiem! :)
    Man vienīgi cepšanas ilgums bij kādas 20-25min.

    AtbildētDzēst
  6. Īva, es ļoti priecājos, ka izmēģināji, jo man šķiet, ka šie cepumi ir tādi, ko katram vajadzētu nogaršot :)
    Par cepšanas ilgumu - tas noteikti atkarīgs no krāsns. Bet katrā ziņā katrai nākamajai plātij vajag arvien īsāku laiku, jo krāsns uzkarst. Tāpēc jāuzmanā 3. un 4.plāts no piedegšanas :)

    AtbildētDzēst