ceturtdiena, 2012. gada 15. marts

Gatavojoties ceļojumam ar bērniem

Mums patīk ceļot, un ceļotprieks nemaz nav gājis mazumā, kopš mums ir bērni (sākumā viens, tagad jau divi :))! Mani pārsteidz apkārtējo jautājumi - kā, jūs brauksiet ar bērniem? Man jocīgi liktos braukt bez bērniem. Jo mēs taču esam ģimene! Kamēr bērni ir mazi, mēs braucam visi kopā, vai nebraucam nemaz. Izņēmums ir darba, sporta braucieni vienam no laulātajiem, kad otrs paliek mājās. Mazuļus vienus pašus mājās neatstājam.

Kā reiz man rakstīja viena paziņa - ceļot ar bērniem ir forši! Šī frāze nu jau vairākus gadus ir mans karogs, mana bākuguns, pie kuras pieturos gatavošanās brīžos, kad uznāk šaubas. Lai ceļojums izdotos patīkams, protams, ir labi jāsagatavojas, īpaši padomājot par katra bērna vajadzībām.

Kā jau noprotat, tūlīt dosimies ceļojumā. Pavisam nelielā t.s. garajā nedēļas nogalē no piektdienas līdz pirmdienai uz vienu no Eiropas galvaspilsētām (par to tad sīkāk, kad atgriezīsimies). Lidojums ilgs nepilnas divas stundas, pie kam izlidošana ir vakarā deviņos - rēķinos, ka bērni būs noguruši un ne tajā labākajā omā. Amēlijai vispār nepatīk lidot, vismaz tā viņa man bieži stāsta.

Tādēļ es esmu sagatavojusi "izdzīvošanas komplektu", kam jānovērš bērnu garlaikošanās un attiecīgi niķošanās. Līdz šim tas vienmēr ir strādājis.

Vienmēr ņemu līdzi:

- mazu sedziņu, kas bērnam ir mīļa un vienlaikus silta, asociējas ar mājām. Tajā var ieritināties, kad nāk miedziņš un kad apkārtējo iespaidu par daudz. Šis ir pirmais ceļojums ar abiem bērniem, tāpēc sedziņas šoreiz divas :)
- nelielu grāmatu no mājām, ko bērns jau pazīst
- divas jaunas grāmatas, ko bērns vēl nav redzējis
- pildspalvu, zīmuļus vai flomasterus
- blociņu, kurā zīmēt
- mazākajam bērnam nedēļu pirms ceļojuma noslēpju dažas no viņa mīļākajām rotaļlietām, kuras tad velku laukā lidmašīnā vai uzgaidāmajās zālēs, muzejos u.tml., kā arī paņemu līdzi dažus mājsaimniecības priekšmetus - burku vāciņu, silikona otiņu u.c., ko patīkami zelēt
- enerģiju atjaunojošus našķus - žāvētas aprikozes, rozīnes, plūmes un riekstus + želejlācīšus, kurus sadalu mazās porcijās vairākās papīra tūtiņās un noslēpju tās somā, lai pa vienai paciņai vilktu ārā pēc vajadzības

Šoreiz papildus vēl esmu iesaiņojusi līdzi:

- saliekamo podiņu Pipin, jo mums ilgāku laiku būs jābrauc ar autobusu + daudz staigāsim pa pilsētu, līdz ar to nevar paredzēt, kur būs pieejamas labierīcības. Bet, kad trīsgadnieks izsaucas "Man vajag čurāt!", tad to vajag uzreiz un uz vietas :)
- mūzikas atskaņotāju, kurā ierakstīti meitas mīļākie bērnu mūzikas albumi. Mums tāds nav, tādēļ aizņēmos un ierakstīju tur Amēlijas mūziku

Grāmatas izvēlējos par mums aktuālajām tēmām - burtiņmācībai I.Zanderes "Dieguburti", ceļojuma saprašanai G.Narnickas un L.Zariņas "Ceļojuma dienasgrāmata" un vienkārši izklaidei - uzlīmju/krāsojamā grāmata par kaķiem (redzama fotogrāfijā augstāk)
Zīmēšanas pauzēm - mazs, viegls blociņš un flomasteri

Nevarēju izdomāt, kurus rakstāmrīkus labāk ņemt līdzi un kā tos sapakot, lai tie neizbirst pa somu un lidmašīnu, kad tieši laikā pamanīju Dabasmammas blogā zīmuļsomu un iedvesmojoties uzšuvu arī mums!

Svarīgi visas īpaši sagatavotās mantas turēt noslēpumā no bērna un vilkt tās laukā tikai tad, kad jau veiksmīgi sēžat lidmašīnā, citādi izpaliks pārsteiguma un aizrautības efekts.

Lai novērstu domas no tā, ka nepatīk lidot, es mudinu meitu pašai sakārtot savu no Ziemassvētku rūķa saņemto mugursomu ar tām mantām, ko viņa vēlas ņemt līdzi. Kopā izraudzījāmies mīļmantiņu (mazāko :)), kas dosies līdzi ceļojumā, kā arī drēbītes un matu sprādzes. Amēlija pati sapakoja somu.

Tagad sapucējusies staigā pa māju ar mugursomu plecos un ik pa brīdim vaicā, kad būs vakars, kad dosimies ceļā.
- Drīz, bērniņ, drīz jau!



22 komentāri:

  1. Piekrītu ar visām četrām, ka ar bērniem ceļot nav nekāds apgrūtinājums - tikai somu saturs nedaudz vairāk jāpaplāno, nu galvā arī nedaudz šis tas jāpārkārto:)
    Un mums arī vienmēr līdzi sedziņas bērniem. Garajos lidojumos to īpaši novērtējam, jo tās lidsabiedrību piedāvātās segas ir nu tādas kā ir:)
    Lai jums burvīgas brīvdienas!

    AtbildētDzēst
  2. Ceļot ar bērniem tieši ir lielāks prieks. Mēs līdzi gan ņemam tikai grāmatu un THE peli. Līdz šim (ceļojuši esam ar savu bērnu daudz, ļoti) sarunām, interesei un priekš darbošanās izmantojām visu,kas notiek ceļojumā. Somas vieglākas tā sanāk. Pēc Rodas salas ceļojuma redzot, cik ārprātīgi bērns ir izsalcis pēc parastās darbošanās, šogad uz siltām zemēm ņemsim līdzi arī šķēres, bet tas, laikam, arī viss :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Izklausās, ka tu ļoti labi māki nodarbināt savu bērnu un ka bērnam tas ļoti patīk, jo man tikai ar izdomu un sarunām vien neizdodas noturēt labā omā savu mazo ceļotāju :)
      Lieliski!

      Dzēst
    2. Nepelnīti apdomīgs bērns man iedalīts, laikam. Bet, vīrs, tas gan māk pilnīgā nekurienē uztaisīt atrakciju, man ir ko pamācīties!

      Dzēst
  3. Es gan ar Šarloti ārpus LV ceļojusi neesmu, bet pa LV garie pārbraucieni vienmēr ir bijuši veiksmīgi - tāpēc ari es piederu pie tiem, kas uzskata, ka kopā ar bērnu pārbraucienos doties nav nekādu grūtību - un kas labākais - bērns prot tā forši mobilizēties un uzvedas savādāk - bieži pat labāk - nekā ikdienā :) bērnam tak arī ir interesanti un vides pārmaiņas - tās ir tikai uz labu!
    P.s. piedod par jautājumu ne pa tēmu - pēdējā bildē aizmugurē gultiņā stāv tāda dzeltena vanniņa. es to redzēju vēl arī citā blogā kaut kam - kam tas ir domāts? Vai es saprotu pareizi, ka tās ir bēbju šūpolītes? jeb mana ideja ir galīgi garām? :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas ir bilibo - http://pieineses.blogspot.com/2011/06/pilna-maja-prieka.html - var ar to arī šūpoties, bet tā ir visretāk izmantotā funkcija mūsmājās, jo meitiņa sabīstas, kad zeme sāk šūpoties :)))

      Dzēst
    2. Pai! - Inese un Līga Krista (tepat zemāk) jau visu paskaidrojušas! Es tik varu pievienot linku uz muki.lv veikalu plauktu ar konkrēto produktu: http://veikalins.muki.lv/veikalins/mantu_kaste/active_people_rotallietas/bilibo/bilibo

      Dzēst
  4. Pai - imho, tā balansēšanas rotaļlieta, var sēsties iekšā, bet arī der iedomu spēlēm, kā cepure un ko nu vēl bērns izdomā :)

    AtbildētDzēst
  5. man pašai gan nav bērnu un nesaprotu ne tik, cik mells aiz naga droši vien :)
    bet nesen lasīju šo rakstu (http://ohhappyday.com/2012/01/10-tips-for-traveling-with-young-kids/) un pāris lietas man tur likās sakarīgas.
    skaistas jums brīvdienas! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par linku, pārlaidu acis, izskatās labi. Vienīgi šodien esmu laika badā, tāpēc kārtīgi varēšu izlasīt tikai pēc ceļojuma :) Nekas, noderēs nākamajam.

      Dzēst
  6. ...ar bērniem ceļot ir forši... nekad neesmu sapratusi tos cilvēkus, kuriem bērni tādās reizēs ir traucēklis... un man bērniem ar vienmēr līdzi ir viņu segas un spilveni... viņi paši tos paņem...

    AtbildētDzēst
  7. bērniem patīk ceļot (vismaz manējiem - spriežot pēc meitiņas, kura jau no neapzinātā vecuma dodas mums visur līdzi, tas ir ģenētiski ieprogrammēts :D) - ar ceļojumu varu tos mazliet pašantažēt un disciplinēt, jo nu dikti viņiem gribas būt tik "lieliem", lai ceļotu :)))
    Bagāža gan patiešām ir jāpārdomā - es arī vismaz vienu somu veltu tikai mantām, pie tam izvēlos dažādas, lai apnikuma gadījumā uzreiz var nomainīt uz ko citu. Mazāk drēbju sev un vīrietim, lai vairāk vietas paliek bērnu lietām :)))
    Lai jums veiksmīgs, izdevies un visādi citādi pozitīvs ceļojums!!!

    AtbildētDzēst
  8. Pēc tik daudziem labiem novēlējumiem mūsu ceļojums jau ir izdevies! :) Tiekamies nākamajā nedēļā, ja vien man jau agrāk nebūs iespēja ziņot "no notikuma vietas".

    AtbildētDzēst
  9. Es kautri mirkšķinu actiņas... Paldies! :))

    AtbildētDzēst
  10. Super! Man tā patīk, kad vecāki ceļo kopā ar bērniem :) Mēs gan četratā nekādā garajā ceļojumā vēl neesam sataisījušies, bet trijatā ar meitu, uh, cik daudz kur paspējām pabūt! Reiz pat lidojām 4h vienā virzienā!!!
    Lai Jums fantastisks ceļojums un tad gaidām nākamnedēļ stāstu par to kā gājis :)

    AtbildētDzēst
  11. Man to mobilo podiņu VAJAG. Cik nav bijušas situācijas... :D :D Kaut gan īstenībā jāsaka ka man drīz atkal vajadzēs, jo 6-gadīgais bērns sevi jau diezgan labi kontrolē, kamēr 1 gadīgais vēl staigā ar autiņiem.

    AtbildētDzēst
  12. Ā, un vēl. Manam vecākajam bērnam lidojot sāp ausis, tad mēs mācījām ka košļāt vai sūkāt atvieglo to visu. Un tagad vienmēr pirmā lieta kura tiek pieminēta, kad plānojam kādu lidojumu- karameles!

    AtbildētDzēst
  13. Uh, te nu gan tikai mammas, kam ceļot prieks. Man ir jau lielāki bērni, bet joprojām nekāda prieka nav. Mazākais tiešām var savākties, koncentrēties, paēst, ko dod... bet lielākais - nekā, tiesa jāatzīst, ka viņa ir emocionāli ļoti grūts bērns. Tikko mazliet stress un nogurums, tā ceļojums kļūst neciešams. Es arī gribētu, lai varētu teikt, ka ceļot ir prieks... bet līdz tam vēl jāgaida...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iespējams, ka tavai meitiņai ir grūti "apstrādat" tik daudz jaunu stimulu. Lai gan te neviens par to nav rakstījis, tādu bērnu ir gana daudz. Tu vari pamazām stiprināt viņu ar dažādām sajūtu aktivitātēm dabā, bet tas jau plašs jautājums...

      Dzēst
    2. Ja ir tā, ka tev ie bērns, kuram grūti tikt galā ar jauniem stimuliem, iesaku sākt ar ceļojumiem uz kaimiņpagalmu, uz tuvejo ciemu, citu pilsētu. Soli pa solītim un ar savu piemēru iemācīsi bērnam prieku par jauno! :)

      Dzēst
  14. Lai jums lielisks ceļojums! :)Mūsu līdzi ņemamo mantu saraksts ir ļoti līdzīgs. Pēdējā brauciena laikā ar mašīnu uz Tartū sastapāmies ar negaidītām grūtībā. Braucot atpakaļ jau bija satumsis un izradījās, ka manai divgadniecei galīgi nepatīk tumsa. Kādu stundu braucot pa lauku ceļiem, kas nav izgaismoti, viņa nemitīgi jautāja: "Kur ir izeja?" :)

    AtbildētDzēst
  15. Man agrāk ceļošana ar Emīliju izraisīja paniku - pat bez īpaša pamata - vienkārši LIKĀS, ka tas ir/būs traki :D bet šovasar, kad, ne tikai aizlidojām pie mamammas, bet arī devāmies garā pārbraucienā ar mašīnu pa Norvēģiju, sapratu, ka patiesībā viss ir super! Es piekrītu, ka bērni tiešām laikam kaut kā spēj mobilizēties..Somas saturs mums ir ļoti līdzīgs.."našķi" ir gandrīz vienmēr spējīgi izglābt situāciju :)) Tiesa gan, ar abām mazajām mēs vēl neesam nekur ceļojuši, bet šķiet, ka ar Jasmīnu varētu būt vēl vieglāk, jo viņa pati ir savādāka :)) un šajā gadījumā palīdz arī "māsa māsai" efekts ;))
    Cerams, ka bija brīnišķīgs ceļojums..gaidīšu apskatu ;)

    AtbildētDzēst