trešdiena, 2011. gada 9. novembris

[Pagatavo svētkiem!] saldumi draugiem

Vispirms jau atrunas :) Šim ierakstam dienasgaismu bija plānots ieraudzīt šorīt, taču bērns saslima, un visi plāni paši atcēlās. Taču nu mājās visi ir pa gultām, un es varu jūs uzrunāt ar jaunumiem. Kādu brīdi klusībā lolots beidzot gaisā tiek laists mans gada nogales projekts "Pagatavo svētkiem!". Urā!!

Sākot ar šo nedēļu līdz pat Ziemassvētkiem katru trešdienu manā blogā varēsiet lasīt par dažādām idejām, ko izmantot, gatavojoties svētkiem. Protams, visas paša spēkiem pagatavojamas. Bet tas vēl nav viss! Pats labākais un interesantākais "Pagatavo svētkiem!" projektā ir tas, ka turpmākajās trešdienās manā blogā viesosies foršas, radošas un iedvesmojošas sievietes, kuras piedāvās savas idejas svētku gatavošanās procesam. Kuras tās būs? Tas lai paliek noslēpums līdz nākošajām trešdienām :) Katrā ziņā turpmākajās 6 nedēļās līdz Ziemassvētkiem jums būs iespēja smelties daudzas foršas idejas svētku dāvanām, dekoriem vai noskaņai.

Atklājot "Pagatavo svētkiem!" ierakstu sēriju gribu pastāstīt par mūsu ģimenes tradīciju. Katru gadu tuvāko ģimenes draugu ģimenes mēs apdāvinām ar nelieliem sainīšiem, kuros satinam pašu ceptus Ziemassvētku gardumus. Līdz šim dāvanu gatavošanā pamatā piedalījos es viena, bet šogad meita jau ir gana liela, lai gribētu un varētu piedalītties. Tātad gatavojam ģimenes dāvaniņu draugiem!

Darba process sastāv no divām daļām, kur katrai nepieciešamas šādas lietas:

Saldumiem:
- dažādas sēkliņas, mandeļu un kokosriekstu skaidiņas, žāvēti augļi - viss kopā 350 g (proporcijas pēc jūsu vēlmēm, bet es iesaku, ka augļi sastāda vismaz 150 g),
- 300 g tumšās šokolādes

Maisiņiem:
vienkrāsains audums,
tekstila krāsas,
otas,
gludeklis,
šūšanas aprīkojums


Darbošanos sāk tad, kad mazajiem palīgiem ir labs garstāvoklis, jo bez tā nekas nesanāks. Sākumā ķeras pie saldumu gatavošanas:

1. Ūdens peldē liek kausēties šokolādi.
2. Tikmēr sajauc bļodā visas sausās sastāvdaļas kopā un sagatavo trauku (izklāj ar pārtikas plēvi), kurā pēc tam pildīs saldo masu.
3. Tiklīdz šokolāde izkususi, to lej bļodā virsū sausajam maisījumam un visu kārtīgi samaisa. Var darīt tā, ka mamma lej šokolādi un bērns maisa. Vai otrādi, bet jāuzmanās, jo šokolādes masa ir karsta.


4. Kad viss samaisīts, masu pilda sagatavotajā traukā, ar karoti nolīdzina virsmu un liek ledusskapī uz 1 stundu.

Kamēr kārums dzesējas, ķeras pie maisiņu gatavošanas. Sagatavo darba vietu (jo ar tekstilkrāsām jābūt uzmanīgam), un sāk apgleznot audumu. Šeit var pilnībā ļaut vaļu bērna fantāzijai, var zīmēt kopā - kā nu jums patīk. Es tikai pieturēju audumu, lai tas neslīd prom, un nejaucos bērna zīmēšanā.


Kad gandrīz visa krāsa bija iztērēta, mēs vēl izdomājām uztaisīt krāsu šķīvīša nospiedumu. Sanāca skaisti, nākošreiz būs tā jādara uzreiz. Gala rezultātā iegūsiet skaistu audumu, kas jāliek žāvēties, kamēr krāsa pilnībā  nožuvusi. Pēc nožūšanas krāsotais audums jānogludina, lai krāsojums "pielīp".


Kamēr mākslas darbs žūst, ņemam no ledusskapja laukā sastingušo salduma masu un ar asu nazi sagriežam nelielos gabaliņos. Vēlams, lai šajā brīdī tuvumā nebūtu pārāk daudz mazu, kāru mutīšu, citādi dāvanām vairs daudz pāri nepaliks :)

Pēc auduma nožūšanas un nogludināšanas ir laiks mammai ķerties pie darbiņa - audums jāsagriež nepieciešamajā skaitā un jāsašuj mazi, vienkārši maisiņi. Gabalos sagriezto saldo masu ietin cepamā papīra (vai cita papīra) strēmelēs, lai tas nesasmērē maisiņus, un sapako svaigi sašūtajos maisiņos. 

Dāvina draugiem, radiem un kolēģiem. Un laikā līdz Ziemassvētkiem, kamēr šie saldie maisiņi vēl gaida dāvināšanu jūsu plauktos, mēģina pārvarēt sevi un pa kluso negrauzt traki garšīgo šokolādes "konfekti" ;)

21 komentārs:

  1. Šeit briest kaut kas ļoti interesants un arī noderīgs! Ar nepacietību gaidīšu šī projekta turpinājumu!

    Un šis pirmais darbiņš jau ir aizlikts aiz auss, sastāvdaļas pierakstītas, audums maisiņiem arī jau rezervēts:) Paldies Tev!

    P.S. Man par mazajām kārajām mutītēm nebūs jāuztraucas - drīzāk jau gan savs kārais zobs tālāk no šitādiem labumiem jātur:)

    P.S.1. Diez vai šai masai var pievienot arī balto šokolādi?

    AtbildētDzēst
  2. Mums arī viena receptīte,kas parasti ielavās draugu dāvanu maisiņos...dikti mīļas Jūsu dāvaniņas!

    AtbildētDzēst
  3. Burvīgas dāvaniņas! Paldies par ideju!

    AtbildētDzēst
  4. Mmm, man prieks, ka jums patīk! Tiešām prieks :)

    Sarkanā Biete - tev e-pasts. Bet vispār domāju, ka balto šokolādi var lietot līdzīgi kā tumšo (neesmu fane, tāpēc pat nemēģināju).

    Anna - padalies ar savu recepti!

    AtbildētDzēst
  5. Tikko pamanīju, ka neesmu pierakstījusi, ka žāvētās aprikozes ir jāsagriež mazākos gabaliņos. Fotogrāfijā tās ir veselas, bet pēc nobildēšanas tika sagrieztas. :)

    AtbildētDzēst
  6. Ieintriģēji! Ļoti gaidīšu nākamās trešdienas! ;c)
    Našķis arī izskatās kārdinoši, bet baidos, ka manās mājās saiņošanai/dāvināšanai nekas neatliks. :c)

    AtbildētDzēst
  7. Mmm, izskatās baigi garšīgi! Būs jāpamēģina! Saki, kur tu pērc tādu tumšo šokolādi ripiņās?
    Un, jā! Es arī tagad ar nepacietību gaidu nākamās trešdienas! :)

    AtbildētDzēst
  8. Šie saldumi ir tiešām ļoti garšīgi. Nezinu vai der kā dāvanas, jo reāli tos negribas citiem dāvināt:)

    AtbildētDzēst
  9. Laura - visas izejvielas es pērku Gemosā (www.gemoss.lv) puskilograma vai kilograma iepakojumos. Tā sanāk izdevīgāk kā parastā veikalā.

    AtbildētDzēst
  10. Tā, tā...šis ir pierakstīts "darāmo darbu" sarakstā :)) Tiešām paldies par ideju un gaidu veeeeel!!
    P.S. Man arī ienāca prātā doma par balto šokolādi (es kā reiz ESMU fans), domāju, ka izmēģināšu ;)

    AtbildētDzēst
  11. Feins našķītis sanācis! Izsalcis cilvēks nemaz nevar tā mierīgi noskatīties:)Bildēs raugoties, liekas,jūtama šokolādes smarža:)

    AtbildētDzēst
  12. tāā... jāpiesakās draugos :D lai dabūtu šādu sainīti :D :D :D

    AtbildētDzēst
  13. Ō, cik garšīgi izskatās! Es arī gribētu pieteikties draugos:)

    AtbildētDzēst
  14. Zane - Gemosā ir arī baltās šokolādes čipši (tā tos sauc), izmēģini un pastāsti.

    akvamari28 - tur pat izsalkumu nevajag, tāpat vislaik pirksti niez pagrābties no trauciņa šito gardumu :)

    Zitinja, lapsa - būs man jāatver draugu saraksts, hihi :DDD

    AtbildētDzēst
  15. Es vēl mēdzu apmērcēt riekstus, rozīnes un melnās plūmes (katru atsevišķi) izkausētā šokolādē - arī garšo dievīgi.

    AtbildētDzēst
  16. nevarēju sagaidīt savu drauga sainīti un uztaisīju pati:) ātri, un ļoti, ļoti garšīgi! paldies par ideju!

    AtbildētDzēst
  17. Ai, lapsiņ, būs tad tev citi gardumi sainītī jārūpē! :)
    Un vispār, laikam nekur nepateicu, ka šito ideju aizņēmos un modificēju no franču bērnu pavārgrāmatas :P

    AtbildētDzēst
  18. tas jau ir tas labums, ka pagatavosana tik vienkarsa un atra, bet rezultats TIK garsigs. biju domajusi, ka pietieks ilgam laikam, bet man divi tuvuma esosie viriesi notiesaja ka nemetas. un tad man rodas jautajums, nez, kurs tas mulkibas ir izdomajis, ka viriesiem saldumi negarso?;)
    p.s. jau tagad priecajos par sainiti!:)

    AtbildētDzēst