trešdiena, 2011. gada 16. novembris

[Pagatavo svētkiem!] eglīšu rotājumi

Sveicināti jaunā trešdienā un sērijas "Pagatavo svētkiem!" turpinājumā! Šodien pie manis viesojas Laura no Ideju krellēm. Laura ir ļoti talantīga mamma - viņai ir divi bērniņi un ar viņas rokām top dažādi skaisti darbi. Un kā gan ne, ja viņa prot ne tikai šūt, adīt un tamborēt, bet arī pieradina stelles un mācās aust! Lauras blogs ir īpašs arī ar to, ka viņa to raksta divās valodās - latviešu un angļu. Un ko jūs vēl pamanīsiet, lasot Lauras blogu - viņas Ideju krelles rotā ļoti skaistas fotogrāfijas.

Bet nu vārds Laurai!

"Kad Kristīne mani uzrunāja kā iespējamo bloga viesi kādā no ik trešdienas projekta „Pagatavo svētkiem” rakstam, es bez lielas vilcināšanās, protams, ka piekritu! Un pirmā ideja, ko parādīt citiem, man radās pašgatavoti eglīšu rotājumi. Bet ne vienkārši rotājumi, bet gan tādi, ko varētu veidot kopā ar mazu bērnu!
Man jau kādu laiciņu iepriekš bija radusies ideja, ka šogad adventes laikā gribētu rosināt savu divgadīgo meitu uztaisīt mazas dāvaniņas Ziemassvētkos sev mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem. Tā, lai Ziemassvētkos viņai būtu iespēja izbaudīt ne tikai dāvanu saņemšanas, bet arī dāvināšanas prieku! Un lai viņai būtu gandarījums, ka dāvanu tapšanas procesā būtu iesaistījusies viņa pati. Protams... es zinu, divgadīgs bērns pats neko īsti uztaisīt nevar, bet ar mammas palīdzību un ļoti nopietnu uzraudzību?  
Tā šis raksts radās kā tāds liels eksperiments, ko var un ko nevar, kas sanāk un kas nesanāk divgadīgam bērnam un rezultātā izkristalizējās 3, manuprāt, lieliski varianti: pogu riņķis, filca riņķis un diegu bumba!

Tātad gatavojam eglīšu rotājumus kopā ar bērnu!
Nepieciešamie materiāli pogu riņķim:
-          Daudz dažādas pogas;
-          Lentītes platāka un šaurāka (šaurākās vietā var izmantot arī kādu stingru diegu);
-          Adata (vēlams ar apaļu galu, jo procesā tiek iesaistīts bērns!).

Adatā iever šauro lentīti vai diegu un sāk vērt virsū pogas. Lai bērnam būtu vienkāršāk, galā var iesiet lielu mezglu, lai tās pogas no otra gala nesāk birt nost J Un tad bērnam ļauj vērt virsū pogas – tik daudz un tādā secībā kā viņam gribas! Es savai meitai vēl pagaidām neuzticēju adatu ņemt rokās, tāpēc pati turēju adatu un viņa tik vēra virsū pogas, bet lielākam bērnam noteikti jau var uzticēt visu vēršanas uzdevumu veikt pašam!


Kad pogas ir savērtas pietiekamā daudzumā, tad virteni savieno aplī. Man gan likās svarīgi diegu izvērt vēlreiz visām pogām cauri, lai tās stingrāk un skaistāk turētos aplī! (Šeit laikam sākas darbs mammai!)

Kad ir izveidots aplis, tad piesien lentīti, kurā rotājums karāsies un rezultātā vajadzētu sanākt kaut kam šādam:

Beigās vēl var uzsiet platāku lentu pušķītī un pirmā eglīšu mantiņa gatava!

Nepieciešamie materiāli filca riņķim:
-          Dažādu krāsu filcs;
-          Stingrs diegs (es izmantoju lina);
-          Adata;
-          Šķēres.

Vispirms filcu sagriež mazos gabaliņos! Lielākiem bērniem noteikti var ļaut pašiem griezt, bet es tomēr šo posmu izpildīju meitas vietā pati, jo mums vēl īsti nevedas ar griešanu...

Un tālāk viss process ir stipri līdzīgs jau iepriekš aprakstītajam pogu riņķim – filca gabaliņus kopā ar bērnu ņem un ver garā virtenē uz diega...

Kad savērts pietiekams daudzums, savieno aplī...

Iesien rotājumu lentītē un jau otrā bērna gatavotā Ziemassvētku dāvana gatava!

Nepieciešamie materiāli diegu bumbai:
-          Stingrs diegs (es izmantoju lina, bet darba gaitā secināju, ka vajadzētu kaut ko vēl rupjāku);
-          Balons;
-          Līme.

Tātad – uzpūš balonu un tad šo uzpūsto balonu ļauj bērnam aptīt ar diegu!

Kad balons ir pietiekami aptīts, tad to visu rūpīgi apsmērē ar līmi un ļauj nožūt vairākas stundas vai vislabāk - visu nakti. (Te atkal ir jāizvērtē, vai to uzticēt bērnam, vai tomēr labāk veikt mammai pašai?) Un, jā, es līmi sajaucu ar nelielu ūdens daudzumu, lai tā vieglāk un vienmērīgāk klātos un lai neatstātu baltus nospiedumus!
Pēc vairākām stundām, kad līme ir nožuvusi, balonu pārspridzina un re! – trešais eglīšu rotājums jau gatavs!

Eglīšu mantiņas var iepakot mammas šūtos maisiņos vai tēta veidotās kartona kastītēs un Ziemassvētkos bērnam dot iespēju arī pašam pasniegt savas mazas dāvaniņas omītēm un opīšiem, tantēm un onkuļiem, māsīcām un brālēniem un, protams, ka arī mammai un tētim J
Lai jums svētīgs Ziemassvētku gaidīšanas laiks!"


Liels paldies, Laura, par Tavām lieliskajām idejām! Es noteikti pamēģināšu kādu no eglīšu bumbiņām pagatavot kopā ar savu bērnu!

13 comments:

  1. Jā, foršas idejas! Es ar šogad jau sadomājusies par pašdarinātām eglīšu mantiņām. Un balona bumba ar jau noskatīta ideja, tik visu laiku balonus aizmirstas nopirkt. :D

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par idejām un komentāriem attiecībā uz 2-gadnieka spējām. :c)
    Kāpēc balona bumbai gribētu rupjāku diegu? Līdz šim redzētajās idejās ar balona aptīšanu izmantots tieši smalkāks (spolīšu) diegs?...

    AtbildētDzēst
  3. Liki - nezinu, tā sajūta man bija, ka nākamreiz ņemtu rupjāku diegu un tītu daudz mazāk. Bet spolīšu diegs manā uztverē ir daudz par smalku.. Bet tas jau noteikti gaumes jautājums!

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, paldies...Es jau redzu, kā šādas diegu bumbas rotā mūsu logu :)) Tik saki, kur šādu diegu var iegādāties??
    Kas attiecas uz 2gadnieka spējām - ja Tu iedosi lielo lāpāmo adatu, kurai ir neass gals, tas būs tieši laikā (arī no vecuma viedokļa raugoties), lai varētu bērns pats to veikt! Es savai meitiņai uztaisīju pat speciāli šādu vingrinājumu, kā vienu no pirmajiem smalkās motorikas un koncentrēšanās spējas treniņam ;) Tiesa gan, savērt kā rotājumu, man nemūžām neienāktu prātā - katram savs :))

    AtbildētDzēst
  5. Zane - konkrēti šo milzīgo linu diegu spoli es pirku Jelgavā. Tur ir linu rūpnīca "Larelini", pie kuras ir maziņš firmas veikaliņš, kurā var iegādāties lina izstrādājumus par ļoti labām cenām :) Viņiem it kā esot arī veikals Rīgā!
    Un par lāpāmo adatu ar neasu galu pati arī iedomājos... laikam jau būs jāuzticās un jādod bērnam pašam pamēģināt savērt virtenes!

    AtbildētDzēst
  6. Skaisti darbiņi! Jā, Lareliniem ir veikals (neliels) Rīgā, Brīvības ielā 147(ja nemaldos), netālu no Cēsu ielas, no centra braucot ,kreisajā pusē)

    AtbildētDzēst
  7. Ļoti jauki darbiņi :), un pašu gatavotām rotiņām eglīte ir divtik mīļa :)))
    Man jau ilgu laiku briest un nekā nenobriest doma par filca gabaliņu virteni eglītei, jo gatavojot filca enģeļus (nu jau n-tie gadi būs pagājuši :D), palika pāri daudz stūrīšu, tādu, kurus īsti vairs nekur nevajag - biju izdomājusi tos savērt garā virtenē ar citiem "atkritumiem", t.i., pērļu, pogu, lentīšu, dziju u.c. pārpalikumiem :) Kas zin, varbūt kādreiz to arī izdarīšu :D

    AtbildētDzēst
  8. ļoti jauka ideja par šādu sadaļu un ļoti jaukas idejas rotājumiem :)

    AtbildētDzēst
  9. Ļoti skaisti rotājumi! Paldies par ideju, noteikti pamēģināšu kaut ko no tā uzmeistarot :)

    AtbildētDzēst
  10. Manai acij ļoti tīk filca riņķis. Būs kur izlietot atgriezumus. Patīk arī diega bumbulītis, tādā pašā tehnikā, kādu laiku atpakaļ, veidoju kastīti. :)

    AtbildētDzēst
  11. Super-tas balons ar diegu. Pati šogad klasiskās bumbas nomainīšu un par ideju ņemšu šo te... Liels paldies. ;)

    /Sintija

    AtbildētDzēst
  12. Iespaidojāmies no Tevis, un, re, jau pirmo eglīes rotājumu uzdāvinājām. Tāda nedaudz sašķobījusies bildē, un tomēr.. http://www.m3k.lv/egle/ :)
    Paldies par idejām!

    AtbildētDzēst
  13. Man tiešām ir prieks, ka svētku idejas noder!!

    Mir!, Kārlis ir baigais malacis!

    AtbildētDzēst