pirmdiena, 2011. gada 21. novembris

Gadžeti virtuvē

Droši vien jau esat pamanījuši, ka man patīk rosīties pa virtuves saldajiem plauktiem [jebšu, vienkārši sakot: gatavot desertus]. Es pat varētu teikt vēl skaļāk: tas man sagādā baudu! Taču viens no priekšnosacījumiem, lai darbošanās virtuvē man patiešām sagādātu baudu, ir piemērots aprīkojums. Laika gaitā esmu ieguvusi dažādus gatavošanas palīgpriekšmetus, bez kuriem nu vairs nevaru iedomāties kūku cepšanu. Uzreiz godīgi atzīstos, ka par dažām vienībām es sākumā nemaz nebiju sajūsmā, bet laika gaitā pārliecinājos, ka tā ir zelta lieta. Tāpēc gribu padalīties ar savu virtuves gadžetu TOP 7 - jo varbūt arī jums kas no tā noder.

Visvairāk izmantotā un svarīgākā lieta, bez kuras nekāda konditorejas izstrādājumu gatavošana nesanāks, ir bļoda. Lai arī bļoda šķiet kaut kas gauži pašsaprotams, tomēr man ir ļoti svarīgi, kāda tā bļoda ir, kura katra neder. Mana ir no Ikea - superīga! Ar gumijotu dibenu, kas maisīšanas procesā notur bļodu uz vietas un neļauj tai "staigāt", kā arī ar snīpīti, pa kuru viegli izliet mīklu cepamtraukā, un turēšanai ļoti ērto osiņu. Vienlaikus tā ir arī ļoti, ļoti viegla un ideālu tilpumu un dziļumu.
Līdz ar bļodu tikpat svarīga ir arī silikona lāpstiņa, ar kuru ērti izkasīt no bļodas pilnīgi visu mīklu, neatstājot gar bļodas malām ne centimetra. Vīrs man uzdāvināja šo lāpstiņu un sākumā es nebiju īsti sajūsmā. Bet nu ir skaidrs, ka bez tās [kulinārā] dzīve nebūtu tik vienkārša!

Otra tikpat bieži izmantota lieta kā augstāk minētais komplekts ir maisāmā karote. Kad pirms gada Ziemassvētkos ar mammas gādību manā virtuvē ienāca sarkanā silikona karote, man pret to bija lieli aizspriedumi. Likās pārāk sekla. Un vispār - vai (un kas) var būt labāks par klasisku koka karoti? Izrādās, ka var. Mēnešiem garajā cīņā "Silikona karote vs. Koka karotes" uzvarēja sarkanā. To ir neticami ērti mazgāt, tai nekas nepiekalst, tai ir ideāls dziļums, lai maisītu dažādas masas, to var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā un tā nekad nesasprēgās - viss pilnīgi pretēji koka karotēm. Lai dzīvo mūsdienu karotes! :)

Svarīgajā trešajā vietā manā virtuvē atrodas elektroniskie pārtikas svari. Man tie ir jau pāris gadu, un es vairs nevaru iedomāties savu dzīvi bez tiem. Vairs nav jāraizējas par garšvielu pārforsēšanu. Neticamā kārtā mani pašreizējie elektroniskie virtuves svari nāk no Aglonas pārtikas veikala un tos man uzdāvināja vīratēvs :), tie kalpo ļoti labi. Taču nu jau kādu laiciņu skatos uz šiem krāsainajiem un domāju, ka gribētos sev ko sievišķīgāku :)
Ja reiz runājam par tehniskām ierīcēm, tad vēl viena ļoti iecienīta lieta manā virtuves darbarīku arsenālā ir kafijas dzirnaviņas. Tajās var samalt visu ko - sākot no cukura, turpinot ar riekstiem un beidzot ar krustnagliņām un citām garšvielām. Es mīlu savas kafijas dzirnaviņas! Un - cik jocīgi - arī tās man ir uzdāvinātas! Pie kam - dāvināja vīramāte :)

Rīve. Tāpat kā kārtīgi naži, arī kārtīga rīve ir absolūta nepieciešamība manā virtuvē. Šī ir ļoti asa rīve (tiešām ļoti asa!), tā rīvē smalkas skaidiņas. Visbiežāk izmantoju to muskatrieksta apstrādei. Vislabākais tieši šai rīvei ir tās transformera daba - to var lietot gan plakaniski, gan saliektu. Iesaku!


Sestajā un septītajā vietā ierindojas citrusaugļu apstrādes rīki. Mūsu gatavošanas ikdienu revolucionāri ir vienkāršojis šis brīnišķīgais rīks, kuram es pat nezinu nosaukumu. Tā funkcija ir citrusaugļu sulas izspiešana, vienlaikus saķerot augļu sēkliņas un neļaujot tām iekrist ēdienā. Ļoti ērts gan gatavojot zupas, gan arī mīklu. Uzdāvināja mamma, bet varu pačukstēt, ka nesen redzēju tādu Stockmann. Ja patīk daudz gatavot, tad noteikti ir vērts to iegādāties.

Otrs citrusu rīks ir miziņas griezējs. Ar to var nodīrāt citrona vai citu citrusaugļu miziņu skaistās loksnēs. Šo konkrēto skaistuli man uzdāvināja vīrs :)
(Mīļais, ja tu šo lasi, tad zini: kā gan es varu negatavot visus tos gardumus, ja tu mani esi tik labi apgādājis! :))

Tādi ir mani iecienītākie virtuves rīki. Un bez kā jūs nevarat iedomāties savu darbošanos virtuvē? Padalieties ar saviem slepenajiem "ieročiem", jo man noteikti noderētu vēl kāds gadžets! :)

14 comments:

  1. Sietiņš miltu sijāšanai un birstīte ar ko uzziež uz pīrāgiem olu - tie man cepinot neatsverami... Un es te piebildinos tikai desertu sakarā... Ja kāds redzētu manu gadžetatviktni, apģīptu... :D

    Nesen cepu ābolus un secināju, ka nāmais saldēdienu gadžets būs augļu un dārzeņu caurumgrebjamā karote - nu tā, lai tādu smuku bumbiņu var izveidot. Noder arī, ja jāsabumbo melone vai arbūzs :D

    AtbildētDzēst
  2. Jā, sietiņš laba lieta! Savukārt birstīte olu uzziešanai tā arī stāv neizmantota un apputējusi, jo meita olas nedrīkst. Varbūt kādreiz.

    Laine, kādam mērķim tu domā izmantot tās ābolu bumbiņas? Es prātoju un nevaru izprātot :)

    AtbildētDzēst
  3. Bez Tevis jau uzskaitītajiem man ureiz prātā ienāca divas lietas - blenderis (domāju to, kas vāciski saucas stabmixer) un taimeris (jo man virtuvē nav tik smalka cepeškrāsns ar taimeri). Taču pirmo vietu noteikti dotu svariem! Kopš tie man ir, saprotu, cik daudz reižu ar "būs jau labi" ir ticis nošauts greizi:)))

    AtbildētDzēst
  4. Tev ir tik feina virtuves gadžetu kolekcija! Man arī gribētos savējo tā nopietni papildināt, bet patreiz mani nedaudz bremzē tas fakts, ka šīs ir tikai īres mājas. Attiecībā uz maisāmajām karotēm, man ir līdzīga situācija - koka karotes simpatizē, bet uzvarēt uzvar pragamatiski praktiskā silikona karotes:) Tavas rīves ari izskatās feini ergonomiskas...pretstatā manai rīvei, kas drīzāk iederētos muzejā.
    Es savu virtuvi nevaru iedomāties bes rokas blendera - nu ne jau roku blenderēšanai, bet AR roku:) Tas mani daudzreiz ir izglābis, kad kaut kas ļoti fiksi ir jāsamaisa

    AtbildētDzēst
  5. Citronu sulas spiedējs ir nepārspējams. Ļoti iesaku:)

    AtbildētDzēst
  6. lapsa - jāā, svari ir zelta lieta. zelta.

    Sarkanā Biete - rīves ir no Fiskars. Viņiem ir arī rupjāka. Tās ir ļoti ērtas, aizņem maz vietas, tā ka noteikti vari tādu iegādāties un visur vadāt līdzi :)) Tās vienīgais mīnuss ir vienlaikus arī tās lielais pluss - rīve ir ļoti, ļoti asa. Bērnam es ar to neļautu rīvēt.

    Normund - bet atceries, kā sākumā mēs skeptiski uz to skatījāmies? :) Tagad tas kļuvis par vienu no biežāk izmantotajiem virtuves priekšmetiem!

    AtbildētDzēst
  7. Par rīvēm-rīve varbūt nav īpaši ērta pie liela daudzuma rīvēšanas darbiem, tad iespējams, ka nepieciešama platāka rīve, lai ātrāk var, piemēram, burkānus daudz sarīvēt u.tml.

    AtbildētDzēst
  8. Rīves ta rīves, bet cik ļoti skaistas ir fotogrāfijas!! Mani tomēr vairāk uz mākslu velk.. :)

    AtbildētDzēst
  9. Paldies, paldies. Tiesa gan, māksliniecei Kristīnei vēl ļoti daaaaaudz jāmācās, bet nu - visu pamazām :)

    AtbildētDzēst
  10. - paldies par interesanto ziņas ierakstu... ļooti interesanta...

    pie iepriekš minētajām lietām es varu pieskaitīt mīklas griezēju.. nu tādu rullīti, kar ko griežu kārtainās mīklas cepumus.. tāds sens, bet traki labs...

    AtbildētDzēst
  11. Sandra - tas ir tāds viļņots rullītis uz kātiņa?

    AtbildētDzēst
  12. Iedvesmojoties no Tevis šodien cenuklubā(kur biju ieklīdusi ar citu mērķi) netīšām uzdūros tevis izlielītajai Fiskars rīvītei un iegādājos tieši tādu, kā Tavējā.(bija pāris latu atlaide:))Vīrs jau novērtēja par labu esam savai pietiekami lielajai virtuves "gadžetu kolekcijai".
    Par citām neaizstājamajām lietām mūsmājās - viens no tādiem noteikti ir dārzeņu mizojamais, tad vēl tādi mērtrauki kā metāla kausiņi un mērkarotes, jo internetā atrastajās receptēs ļoti bieži tiek izmantotas tieši šīs mērvienības. Pēdējā laikā tādus esmu redzējusi arī RIMI, parasti gan plastmasas, pirmie mums arī bija plastmasas, bet mūsu virtuves slodzi neizturēja:(
    Vēl viena neaizstājama lieta ir mīklas rullis, it kā jau var izlīdzēties ar stikla pudeli, bet tas nav tas...

    AtbildētDzēst
  13. Grieze, tu tikai tagad uzmani pirkstu galus no tās rīves :) Un vispār izklausās, ka jūsu ģimenes virtuvē notiek nopietna darbošanās! :)

    AtbildētDzēst
  14. jā, jā.. viļņots ar rokturīti ;)

    AtbildētDzēst