sestdiena, 2012. gada 12. maijs

Māmiņdienai - mājās gatavots Šokolādes Saldējums


Apsveikt mammu Māmiņdienā - to darām [gandrīz] visi. Var apsveikt ar vārdiem, ar ziediem, ar dāvanu. Šogad gribēju pagatavot dāvanu mammai pati. Domāju kaut ko uzšūt, bet nevarēju saprast - ko. Un tad pēkšņi ienāca prātā doma par saldējumu. Krēmīgu, šokolādīgu saldējumu. Tumīgu kā mīlestība.

Pagatavoju divus - vienu ar olām, otru bez. Izdevās brīnišķīgi. Iesaku arī jums iepriecināt sevi un mammu, vai vienkārši sevi=mammu.


Šššokolādes saldējums
Receptes no David Lebovitz grāmatas "Perfect Scoop". Rezultāts: 1 litrs saldējuma.

Saldējumam ar olām vajadzēs:
- 500 ml saldā krējuma
- 250 ml piena ar tauku saturu 3,5%
- 150 g cukura
- šķipsna sāls
- 5 olu dzeltenumi
- 21 g (3 ēk) nesaldināta kakao
- 140 g tumšās šokolādes


Saldējumam bez olām vajadzēs:
- 560 ml saldā krējuma
- 250 ml piena ar tauku saturu 3,5%
- 150 g cukura
- šķipsna sāls
- 50 g (6 ēk) nesaldināta kakao
- 170 g tumšās šokolādes


Pagatavošana (ar olām):
1. Uzsilda pusi (250 ml) saldā krējuma ar kakao, kārtīgi iemaisot kakao. Uzvāra, samazina uguni un ļauj burbuļot aptuveni 30 sekundes, nepārtraukti maisot. Noņem no uguns un pievieno sasmalcinātu šokolādi, maisot līdz viendabīgai konsistencei. Tad iemaisa atlikušo saldo krējumu (250 ml). Visu masu pārlej lielā bļodā, kurai pa virsu uzliek sietiņu (vajadzēs vēlāk).
2. Tajā pašā traukā uzsilda pienu ar cukuru un sāli. Paralēli citā bļodā saputo olu dzeltenumus, kuros uzmanīgi lej iekšā silto pienu, nepārtraukti maisot. Tad olu masu pārlej atpakaļ katliņā un liek atpakaļ uz plīts.
3. Nepārtraukti maisot (un tiešām - nenovērsiet ne acu no katliņa! citādi saies omletē!) uz vidējas uguns vāra olu masu, līdz tā sabiezē un vairs brīvi netek nost no maisāmās lāpstiņas. Tajā brīdī ņem katliņu nost no plīts un masu lej iekšā 1.punktā sagatavotajā šokolādes masā. Lej caur sietiņu, lai nebūtu kunkuļu. Bļodu uzreiz atdzesē ledus peldē (es parasti lieku izlietnē ledainā ūdenī, bet ideālajā gadījumā jūs varat sabērt pilnu trauku ar ledus gabaliņiem un likt tajā).
4. Atdzesēto saldējuma masu liek trauciņā un ledusskapī - lai atdziest vismaz dažas stundas. Pēc tam liek saldējuma mašīnā un gatavo saskaņā ar mašīnas instrukciju.*



Pagatavošana (bez olām):
1. Samaisa kopā saldo krējumu, kakao, cukuru un sāli katliņā un uzkarsē, bieži maisot, līdz masa sāk vārīties un putoties.
2. Noņem no uguns un iemaisa šokolādi, līdz tā pilnībā izkususi. Tad iemaisa pienu. Visu masu ielej blenderī un blendē aptuveni 30 sekundes, līdz masa viendabīga (atzīšos - blendēšanu es vienmēr izlaižu, man žēl smērēt vēl traukus, bet tas noteikti nāktu par labu masai, tāpēc iesaku tomēr tā darīt :)).
3. Masu atdzesē ledusskapī slēgtā trauciņā un tad saldē mašīnā saskaņā ar instrukciju.*

Ja nav saldējuma mašīnas, tad iepriekš ledusskapī atdzesēto masu lej lēzenā traukā, kuru liek saldētavā. Pēc 45 minūtēm pārbauda - ja masa malās jau sākusi piesalt, visu kārtīgi sakuļ ar putojamo slotiņu, tādējādi salaužot ledus kristālus. To pašu atkārto ik pēc 30 minūtēm līdz masa sasniegusi saldējuma konsistenci.

** Piezīme: Saldējums ar olām sabiezēs un sasals daudz ātrāk kā otrs bez olām. Līdz ar to, ja ir maz laika līdz pasniegšanai, tad drošāk ir izvēlēties recepti ar olām. Garšas ziņā arī būs atšķirības - šokolādes saldējums ar olām būs krēmīgāks, maigāks un tumīgāks. Savukārt šokolādes saldējumā bez olām būs izteiktāka šokolādes garša, kā arī kopumā garša būs intensīvāka. Pasniegts ēdājiem saldējums bez olām ātrāk kusīs (tiešā nozīmē :))


Lai arī izklausās sarežģīti, tomēr, kad ķeras klāt, viss izdodas ātri un vienkārši, tāpēc nevajag baidīties!

Kad saldējums gatavs, var izdekorēt kastīti un doties ciemos pie mammas. Lai skaista Māmiņdiena!

14 comments:

  1. Izskatās garšīgi. :)
    Un beidzot kāds pasaka, ko darīt, ja nav tās saldējuma mašīnas!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā! Mašīnas trūkums nav šķērslis, lai mājās gatavotu saldējumu! :)

      Dzēst
  2. Būs jāpagatavo saldējums! Jo pēdējo reizi mājās gatavojām saldējumu pirms gadiem 10, bija sanācis garšīgs, bet bija par daudz kristalizējies...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kristalizēšanos var novērst tikai ar kārtīgu maisīšanu. Cik saprotu, tā ir galvenā saldējuma mašīnas priekšrocība - tā veic lielo maisīšanas darbu cilvēka vietā. Bet, ja mašīnas nav, tad galvenais ir pašam atcerēties regulāri visu samaisīt salšanas procesā. Un būs labi! :)

      Dzēst
  3. ak kā sakārdināji ar mājas saldējumu. man rīt beidzot vienīgā brīvā diena pa māju. nebūs šokolādes bet beidzot mans ananas ir sagaidījsi laiku lai pārtaptu saldējumā :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pastāstīsi, kā tu ananāsu pārvērt saldējumā?

      Dzēst
  4. Kārdinoši gan! Un pēdējā bilde- cik skaista! :) Priecīgu Māmiņdienu!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ļaujies, Aija, kārdinājumam, un pagatavo sev ar šo saldējumu! :)

      Dzēst
  5. Ak, tuvojas siltais laiks un jāsāk atkal gatavot saldējumus. Man ar nav saldējuma mašīna, bet var gatavot arī bez tās. Pagājušo gadu ko tik neizmēģināju. Dievīgs ir rabarberu, piparmētru un saldais vaniļas saldējums ar marmelādes gabaliņiem. M.... siekalām pilna mute. Ak jā... un es pagatavoju šoko + baltās šoko sladējums. :)

    AtbildētDzēst
  6. Izskatās tiik garšīgs! Man kā reiz šokolādes saldējums garšo vislabāk :). Un tiešām prieks beidzot uzzināt, kas jādara, ja nav saldējuma mašīnas mājās :). Paldies Tev!

    AtbildētDzēst
  7. Meitenes un zēni! Māmiņdiena pagājusi, saldējuma kastītes uzdāvinātas, bet ilgas pēc saldējuma palikušas. Tādēļ es vakar vakarā pagatavoju vēlreiz šokolādes saldējuma masu, šorīt ieliku mašīnā un jau mielojos ar milzu porciju dievīga saldējuma. Visiem, kas vēl nav pamēģinājuši pagatavot mājās šo saldējumu, es to silti iesaku. Un vislabāk pirmajā reizē neaicināt ciemos citus ēdājus, jo būs žēl dalīties :D

    AtbildētDzēst