trešdiena, 2010. gada 22. septembris

Trešdienas grāmata. Bērnu audzināšana: svarīgais miegs

Turpmāk trešdienās rakstīšu par aktuālu grāmatu. Šonedēļ turpinu apskatīt Po Bronsona grāmatu "Nurture Schock" par bērnu audzināšanu. Pirmās nodaļas tēma par bērnu slavēšanu izraisīja interesantas diskusijas, par ko man ir liels prieks. Šodien gribu padalīties ar otro nodaļu, kas angliski saucas The lost hour, - par bērniem nozagto miegu un tā lielo ietekmi uz bērna attīstību. Tātad mans brīvais tulkojums un interpretācija:

"Vairāki zinātnieki uzskata, ka gulēšanas problēmas bērna augšanas laikā var izraisīt nepārejošas izmaiņas bērna smadzeņu struktūrā. Ļoti iespējams, ka tipiskās tīņu rakstura iezīmes - garastāvokļa maiņas, depresijas un pārmērīga ēšana - patiesībā ir hroniska miega trūkuma iezīmes.
Izmantojot speciālas mērīšanas ierīces pētnieki spēj noteikt, kā tieši miega trūkums ietekmē bērna smadzenes. Noguris bērns nespēj atcerēties to, ko tikko ir apguvis, jo neironi zaudē savu plastiskumu un zaudē spēju veidot jaunu savienojumu, kas ir nepieciešams, lai iekodētu konkrētu atmiņu. Miega zudums novājina ķermeņa spēju uzņemt no asinsrites glikozi. Savukārt neuzņemot šo pamatenerģiju cieš prefrontālā smadzeņu garoza, kas atbild par t.s. izpildfunkcijām - domu diriģēšana, lai sasniegtu mērķi, iznākumu paredzēšana un darbošanās seku uztveršana. Tātad nogurušiem cilvēkiem ir problēmas kontrolēt savas dziņas, impulsus, un līdz ar to tādi abstrakti mērķi kā mācīšanās, strādāšana atvirzās otrajā plānā, priekšroku dodot uzmanību novērsošām izklaidēm. Nogurušas smadzenes "uzkaras" uz nepareizu atbildi un nespēj radīt jaunu risinājumu, nepārtraukti atgriežoties pie tās pašas kļūdainās atbildes. Tas viss ietekmē bērna spējas mācīties.
Miegā smadzenes pārstrādā dienā uzņemto informāciju, pārbīdot to smadzeņu "glabātuvēs". Katra miega fāze spēlē atšķirīgu lomu lietu iegaumēšanā. Sākumā ir "lēnā viļņa" miegs, dziļš miegs bez sapņiem, otrā fāze ir ne-REM miegs un tad seko REM miegs, kurā tiek apstrādātas negatīvās emocijas (vairāk par REM u.c. miega fāzēm var lasīt, piemēram, šeit). Bērnu miegs atšķiras no pieaugušo miega, jo bērni ap 40% no gulēšanas laika pavada "lēnā viļņa" miegā, kamēr pieaugušie tikai 4%. Miega zudums daudz lielākā mērā ietekmē to smadzeņu daļu, kura apstrādā negatīvās emocijas, tādēļ neizgulējušies cilvēki neatminas patīkamās lietas, taču lieliski atceras drūmas atmiņas.
Lai arī miega trūkums ietekmē visus bērnus, tomēr tīņiem tas ir īpaši nevēlams. Pubertātes laikā cilvēka bioloģiskajā pulkstenī notiek "'fāžu maiņa", kā rezultātā tīņi ilgāk spēj palikt nomodā. Taču tā kā tīņu smadzenes (atšķirībā no bērniem un pieaugušajiem) ražo melatonīnu vēl tikai pusotru stundu pēc tam, kad laukā ir kļuvis tumšs, viņi nespēj tik drīz aizmigt. Taču no rīta, kad visi citi spēj viegli pamosties, tīņu smadzenes joprojām turpina ražot melatonīnu, kas liek viņiem pēc uzmodināšanas atkal iemigt. Tādēļ ir ļoti būtiski ļaut tīņiem izgulēties (maza atkāpe - autors to saka kontekstā ar ASV pastāvošo ierašu skolas sākumu noteikt jau 7:30. Tālāk autors apraksta vairākus rajonus, kur pēc šo pētījumu publicēšanas skolas sākums tika pārcelts uz 8:30, kā rezultātā ievērojami uzlabojās skolnieku rezultāti un vidējie skolu rādītāji.)
Ilustrācijai autors min Kleinfeldes kundzi, kuras dēls Zaks reiz bija laimīgs bērns, bet kā viņš sāka iet skolā, viņš ar laiku kļuva par prototipu neieinteresētam, neko negribošam tīnim. Zaks bija tik negatīvs, ka viņa vecāki jau baidījās, ka ir zaudējuši saikni ar savu dēlu uz visiem laikiem. Pateicoties Kleinfeledes kundzes un citu mammu iniciatīvai tika panākta mācību sākuma pārcelšana par vienu stundu. Un Zaks īsā laika posmā atkal kļuva par sabiedrisku un laimīgu zēnu. :)
Vairāki zinātnieki ir norādījuši, ka daudzas no tīņu iezīmēm, kas tiek pierakstītas tīņu tipiskai uzvedībai, - garastāvokļu maiņas, impulsivitāte, neieinteresētība - patiesībā ir saistītas ar hronisku neizgulēšanos. Vēl vairāk - arī bērnu un tīņu tuklumam viens no iemesliem ir miega trūkums. Miega trūkums palielina ghrelin hormona, kas signalizē ķermenim par izsalkumu, palielināšanos un samazina leptina, kas savukārt ir atbildīgs par apetītes apspiešanu, izdalīšanos. Miega trūkums arī paaugstina stresa hormona kortisola (tas stimulē ķermeni ražot taukus) apmēru. Daudzi jaunākie pētījumi norāda uz vienu: bērni, kas guļ mazāk, vidēji ir resnāki par bērniem, kas guļ pietiekoši.
Visbeidzot. Jau ilgi pirms bērni kļūst par pārslogotiem vidusskolniekiem, kas mēģina sasniegt labākus rezultātus, lai tiktu augstskolā, viņu vecāki - savu bērnu miega sargi - sāk tirgoties ar bērnu miegu un citām viņu vajadzībām. Jo īpaši tas izpaužas dienas pēdējā stundā, kad bērniem it kā vajadzētu jau atrasties gultā, bet kad ir tik daudz citu prioritāšu, kam nozagt miegam atvēlēto laiku. Rezultātā pret miegu izturas kā pret valsts aizņēmumu - ko gan mainītu vēl viena maza pusstundiņa no kopējās [miega] summas? Mēs tak  izdzīvosim, bērni arī. Tomēr tas ietekmē bērna smadzeņu attīstību, un vai mēs esam gatavi ar to riskēt?"

9 komentāri:

  1. ek... bet visiem ir grūti , ja nav izgulējies! Visi kļust ērcīgi un neaompierināti ar dzīvi !

    AtbildētDzēst
  2. Dace, jā, tieši tā ir. Bet parasti uz šo ērcīgumu neskatās plašāk, kā uz kaut ko ar potenciālām ilgtermiņa sekām. Katrā ziņā man bija vērtīgi uzzināt tik daudz pamatojošo informāciju tam, ko zinām mēs visi, - miegs ir svarīgs.

    AtbildētDzēst
  3. Jā, jā, jā, kā negulētāju mamma es piekrītu, ka bērniem IR jāguļ! :D
    Diemžēl man iedalīti bērni ar saules baterijām - ja deviņus mēnešus vecu zīdaini izdodas nolikt gulēt ap 20:00, tad no rīta viņš modīsies 5:00 (kā šorīt). Četrgadniece, savukārt, ilgāk par 7:00 no rīta laikam nogulējusi vien pāris reizes mūžā (parasti jau nedavelk arī līdz septiņiem, bet mostas agrāk).

    AtbildētDzēst
  4. Kāmju mamma - vai tad jaunākā bērna gulēšanas laiks nav ok? Nū, es saprotu, ka mošanās 5 no rīta nav patīkama vecākiem :), bet bērns ir nogulējis 9 stundas no vietas un tas taču ir apsveicami. Mūsu meita čuč no 21 līdz 6 rītā, reizēm pēc pamošanās vēl izdodas iemigt vecāku gultā.. :)
    Bet principā zelta likums - katrs bērns ir citādāks - laikam darbojas vienmēr un visur :D

    AtbildētDzēst
  5. Tavs meitēns tomēr vecāks, zīdaiņiem (it kā) esot jāguļ ilgāk. Kad piedzima pirmais Mazkāmis, biju apjukusi, jo redzēju, ka princips "jaundzimušais tikai ēd un guļ" mūsmājās nedarbojas. Ar otro tam jau biju gatava. :)

    AtbildētDzēst
  6. nesen bijām pie neirologa, tētis klusi apjautājās ai par bērna negulēšanu ar var apjautāties! Tad nu neirologs mums atbildēja, ka 9 mēnešu vecs bērnam esot jānoguļ 12 h diennaktī! vēlams 3 pa dienu ! Tad nu es nezinu kurš kāmju mammai ir sastštījis , ka bērniem ir jāgul letarģiskajā miegā! :)

    AtbildētDzēst
  7. Es gan nojaušu. Pietiek tikai atšķirt, piem., Mans Mazais, lai uzdurtos uz copy-paste meinstrīma viedokļiem par dažādiem jautājumiem attiecībā uz bērna veselību, t.sk. par miegu, vakcīnām utt. Kā reiz vakar šķiroju vecos žurnālus, pašķirstīju un tur melns uz balta tabulas veidā rakstīts, ka normālam bērnam konkrētā vecumā jāguļ x stundas diennaktī. Sīkumus neatceros, žurnāls jau miskastē, bet ap 2 gadu vecumu tās bija 13 stundas diennaktī (visticamāk, ka mazākam saskaņā ar tabulu jāguļ kādas 14-16 stundas).
    Un, ja grib atrast kādu alternatīvu viedokli par šo vai citu jautājumu, tad Latvijas interneta vidē (kaut vai cālī), nemaz nerunājot par drukāto literatūru, tāds jāmeklē kā ar uguni.

    AtbildētDzēst
  8. Man ar to nav problēmu, jo esmu izteikts cīrulis, bērniem deviņos jāiet gulēt, septiņos jāceļas uz dārziņu. Man visgrūtāk ir tos deviņus sagaidīt, jo es pati ceļos pirms pieciem. Līdzīgi Kāmju mammai, viens no bērniem man arī ļoti ātri sāka mazāk gulēt, bet visi man teica, lai neuztraucoties - tiklīdz bērns būs spiests agri celties, tā vairs nebūs dabūjams augšā "ne ar mietu". Apmēram tā arī bija. :) Tagad pēc vasaras režīma redzu, ka ir vajadzība pēc vēl agrākas gulēt iešanas, jo laikam rudens un arvien vēlāka saulītes lēkšana bērnu celšanos no rītiem padara arvien grūtāku. Mēģināšu pamazām pārregulēt viņus iet gulēt astoņos. Bet vispār man kaut kā no agras bērnības viņiem tā iegājies, ka es ik pa laikam pieslīpēju viņu gulētiešanu pēc vajadzības, un viņi ir pieraduši nepretoties gulētiešanai.
    Taču par to lieko svaru (he he, mans jājamzirdziņš) absolūta taisnība. Ja gulētas četras stundas, nav nekādu cerību noturēties pie kaut kāda, jebkāda kaloriju līmeņa, tad tikai ēst un ēst, lai jebkādiem līdzekļiem izturētu dienu bez enerģijas.
    Par pusaudžiem man vēl nav viedokļa, droši vien būs grūti viņus dabūt laicīgi gulēt. Man vispār bail no pusaudžu gadiem, bet, kad pienāks, tad jau redzēs.

    AtbildētDzēst
  9. To Anonīms:
    Nu, nez vai šo http://ikdienasnieki.blogspot.com/2010/09/kas-par-ritu.html varētu saukt par letarģisku miegu. :DD Īpaši nesatraucos, vnk konstatēju faktu. Šī ir joma, par kuru, tāpat kā par zīdīšanu, piebarošanu, pareizu turēšanu utt. pastāv milzum daudz viedokļu arī mediķu vidē.

    AtbildētDzēst