otrdiena, 2010. gada 7. septembris

Plūmju laiks! Farīnkūka.

Ir plūmju laiks! Un kas gan Plūmītes pasaulē cits var būt svarīgāks par plūmju laiku?! :) Šobrīd nekas.

Brīvdienās vecāsmammas piejūras dārzā salasīju četru veidu plūmes! Mazās - krēķus un aličas - savārīju ievārījumā. Skatoties tikai uz katliņu ar burbuļojošajām plūmītēm vien mana sirds sitās priekā :) Es nezinu, vai ir vēl kāds garšīgāks ievārījums par plūmju ievārījumu..


Savukārt daļu no lielajām, gaļīgajām plūmēm es veltīju rudens sezonas hitam - farīnkūkai! Es ceru, ka šajā brīdī jūs brīnāties, kas gan ir farīnkūka :), jo vismaz kādreiz arī es pat nenojautu par tāda farīna cukura pastāvēšanu. Vienkārši sakot, farīna cukurs ir mitrs cukurs, kas tiek radīts, sajaucot balto cukuru un cukurniedru sīrupu. Te jūs varat apskatīties, kāds izskatās Latvijas tirgū pieejamā produkta iepakojums, kas jums būs jāmedī pa veikaliem, jo ne visur tas ir.

Pašas kūkas recepti es ieguvu, pirms pāris gadiem apmeklējot konditores Gintas Leitānes vadīto pavārkursu, tā ka nepretendēju uz receptes radītājas statusu. Nez, vai pati Ginta to ir izgudrojusi? Bet nu pie lietas!

Mīklai sajauc kopā 150 g sviesta istabas temperatūrā, 125 g miltu (var ņemt arī rudzu miltus), 40 g maltu lazdu riekstu, 5 ēk (ar kaudzi) farīncukura, 2/3 tk cepamā pulvera, 1/2 tk malta ingvera, 30 ml piena un šķipsniņu sāls. Visu samīca masā un liek uz 30 min ledusskapī. Bet, ja nav laika, var pa taisno likt uz plāts :)

Pildījumam sagriež šķēlītēs 1 kg vai nedaudz mazāk lielo plūmju. Atsevišķi samaisa 2 ēk parastā cukura, 2 ēk farīncukura, 30 g kartupeļu cietes un 1/2 tk malta kanēļa.

Drumstalām sajauc kopā un tad saberž 70 g sviesta, 100 g cukura, 2 ēk farīncukura, 140 g miltu, 1 tk kanēļa.

Mīklu ieklāj formā (parasti ņem lielo groziņa formu, bet es pēdējā reizē cepu savā mīļajā kēksa formā, un sanāca ļoti labi), pa virsu liek plūmju pusītes ar iekšpusi uz augšu un pārkaisa ar pildījumu (cukurs, ciete utt). Visbeidzot uzber drumstalas.

Cep karstā krāsnī 175 grādos 40 minūtes. Brīnišķīga rudens kūka!

Fotografēts tumšā brīdī, tādēļ daudz nevar saprast. Kad izcepšu nākošo, pievienošu gaišāku bildi :)
Un, tā kā mīklā nav pievienotas olas un kviešu miltu vietā ņēmu rudzu miltus, tad arī bērniņš varēja cienāties ar plūmju gardumu.


Kad būsiet izcepuši savu farīnkūku, padalieties komentāros ar iespaidiem ;)

1 komentārs: