trešdiena, 2012. gada 12. decembris

Metam augļus rumā!


Iepriekšējos gados es gatavoju tradicionālo Ziemassvētku kūku - kur žāvētos augļus uz mēnesi iemērc alkoholā un katru otrdo dienu apmaisa un pielej kādu šļuku vēl klāt. Tad cep kūku gatavu un vēl pāris nedēļas tur ledusskapī, atkal ik pārdienas aplaistot ar alkoholu. Kad pienāk Ziemassvētku vakars, kūku izrotā, ceļ galdā un mielojas. Bet, godīgi sakot, tas viss prasīja pārāk daudz disciplīnas un ņemšanos, tādēļ pagājušajā gadā un arī šogad es nolēmu šo kūku necept. 

Bet tad ieraudzīju Dienas Ēdienos šo recepti, kas ļoti atgādināja to, kuru parasti izmantoju es, tikai bez ilgās augļu un kūkas noturēšanas un aplaistīšanas. Un konditores Daces Tomsones receptes man parasti labi patīk un garšo.


Tad nu nospriedu, ka uz tādu darbiņu gan varu saņemties. Un sametu augļus rumā! Tā nu man šie tur  (+ apelsīnu un citronu sulā) nostāvēja kādas piecas dienas, kamēr es atradu laiku tos pārvērst kūkā. Kūku cepu, kā norādīts receptē.

Sanāca skaista, izdekorēju ar marmelādi un zemesriekstiem, kas manā ieskatā nav nekādi karaliskie kūku rieksti, bet mandeles blanšēt man nebija motivācijas. Balta šokolāde glazūrai noteikti izskatās svinīgāk, bet mājās bija tikai tumšā, tad nu iztiku ar to pašu. Pie kam man baltā šokolāde negaršo :)

Bet tagad parunāsim par kūkas garšu... Atzīstu, ka reti kura kūka spēj man "noraut jumtu", tas notiek tiešām reti. Tāpēc man pašai laikam nebija pārsteigums, ka šī kūka mani nenogāza no kājām. Kāpēc?
Pirmkārt, man šķiet, ka tik bieza un tumīga kūka nevar būt pilnīga, pirms tā kādu laiku nav saņēmusi regulāru šķidruma (vienalga, vai tas būtu alkohols, vai apelsīnu sula) piešprici. Tādēļ es iesaku cept kūku, bet nedekorēt un nelikt galdā jau pirmajā dienā. To vajag kārtīgi sabakstīt ar kociņu (vai smalku adāmadatu, kā citas kūkas gadījumā pārbaudīja Diāna) un aplaistīt ar izvēlēto šķidrumu ik pa divām dienām. Tad, ātrākais pēc nedēļas, tā būs ieguvusi jau citu kvalitāti.
Otrkārt, konsistence man šķita par cietu. Nākamajā reizē es noteikti neliktu norādītās 6 olas, bet gan tikai četras.
Treškārt... aizmirsu.. :) Secinājums: garšo labi, bet līdz pilnībai vēl kāds gabaliņš jāiet. Manuprāt, īsta Ziemassvētku augļu kūka nevar izdoties perfekta, ja tā nav vismaz nedēļu pēc izcepšanas mitrināta. 

Bet vispār - ko es te runāju - izmēģiniet paši!


14 comments:

  1. MMM, izskatās varen gardi un kārdinoši! Jau vairākus gadus noskatos uz šādām receptēm, varbūt tiešām pienācis laiks rīkoties! Paldies par iedvesmu!

    AtbildētDzēst
  2. Plūmīt, Tu esi cepusi tās īstās alkohola kūkas. Saki nu, vai tā garša ir tās ņemšanās vērta? Es nevaru saņemties un atrast laiku, un parasti pēc apraksta izklausās briesmīgi saldi. Ja Tev reti kūkas norauj jumtu, tad kā ir ar klasiskajām Ziemassvētku kūkām?

    (Esmu aizmirsusi, vai Tu par tām rakstīji iepriekšējos gados, vēl pameklēšu Tavos arhīvos.)

    Bet tā apelsīnu kūka gan ieies manu mīļāko recepšu krājumos, pamēģināšu vēl ar citām sulām - tīri joka pēc.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu... nemaz negribas Tev godīgi atbildēt, jo es neesmu objektīva - jo, ja tā padomā, tad pēdējo 3 gadu laikā fantastiskas man ir likušās tikai trīs kūkas - bezmiltu šokolādes kūka, Ņujorkā baudītā Valrhona šokolādes kūka un kaimiņienes gatavotā Tres Leches... Tā ka esmu ļoti, ļoti piekasīga kūkām (jo īpaši pašas gatavotajām)
      Bet labi, es atbildēšu pavisam godīgi. Nē, klasiskās augļu Ziemassvētku kūkas man nenorauj jumtu! Man tās liekas ok, bet ne fantastiskas. Taču mana ģimene vienmēr sakās esam sajūsmā, tāpēc es neesmu nekāds rādītājs. Hm, bet varbūt viņi man tikai glaimo?

      Lange Rede kurz: es iesaku Tev uztaisīt to kūku, kas tepat augstāk receptē (jo principā šī man garšoja, tikai pietrūka mitruma), tikai ņemt 4 olas minēto sešu vietā un cept to kūku kādas 8 dienas pirms galdā celšanas. Tad sabakstīt to, aplaistīt, ietīt folijā, likt ledusskapī un ik pēc 2 dienām atkal aplaistīt. Es domāju, ka uz svētkiem tā būs ideāla.

      P.S. Ā, un arhīvos nemeklē, es neesmu likusi to recepti. Man šķiet.

      Dzēst
  3. Neatkarīga/objektīva kritiķa komentārs: šī kūka bija laba. Klasiskā, iepriekš gatavotā Zsv kūka labāka. Bet šai iztērēto resursu u.tml. daudzums ievērojami mazāks. Bet apelsīnu kekss (skat recepti iepriekš) reāli norāva jumtu:)

    AtbildētDzēst
  4. Forši, ka padalījies ar viedokli par šo Dienas Ēdienu recepti.. kā reiz biju uz šo kūku/ keksu noskatījusies un ierezervējusi uz jautājumzīmes ar domu par Zsv, bet nu tagad ir skaidrs, ka viņu necepšu, jo man neviena sausa kūka negaršo un šai tieši tas ir fakts, kas darīja bažīgu.
    Bet Tavs apelsīnu kekss gan iekārdina vēl vairāk un tā vien apsveru domu izmēģināt, ja reiz tik daudz slavē :) Tas, ja visu pareizi saprotu & no komentāriem itin nemaz nav par sausu nosaucams?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Baigi sausa jau šī Ziemsvētku kūka nav, jo īpaši, ja Tu to sadurstīsi un aplaistīsi. Vai arī ēdīsi siltu - pirmie gabaliņi tikko no krāsns bija ļoti ok :)) Arī cepšanas ilgums noteikti ietekmē kūkas sausuma/mitruma pakāpi. Nākamreiz es to cepšu 45 minūtes, ne 55, jo mana krāsns ir karstāka par vidusmēra.
      Apelsīnu kēkss ir slapjš, jā! Bet jāņem vērā, ka tam ļoti būtiski ir uzliet virsū visu paredzēto sīrupa daudzumu. Vēl labāk darīt kā Diāna - sadurstīt līdz pat apakšai ar smalku adāmadatu, tad sīrups iesūksies dziļi.

      Dzēst
  5. Mūžu dzīvo, mūžu mācies - durt kūku es laikam iedomātos tikai tad, ja tā būtu uzcepta pārsteidzoši līdzīga cilvēka siluetam, un mētātos tumsā netālu no manas mājas un es iedomātos, ka tas ir zemē gulošs cilvēks bez pulsa, kurš steidzami jāoperē!...

    Bet nu es zinu ne tikai to, ka kūkas var durstīt un laistīt(!!!), bet arī to, ka no manis nekāds konditors nekad nesanāks, jo veltīt tik daudz uzmanības vienam ēdiena gabalam es laikam vienkārši neatcerētos!

    Bet, visādi citādi, Plūmīt - siekala līdz grīdai - nevaru sagaidīt, kad tiksimies kādā vasaras pēcpusdienā ar kūkām pie Tavas jūras!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Laine, ja ir tik traki ar tām siekalām, mēs mierīgi varam sabīdīt kaut ko arī agrāk par vasaru... Tu tikai padod ziņu, kad tuvojies g-pilsētai ;)

      Dzēst
    2. Pag, un runājot par kūkām - nu varbūt ne tik sarežģītām, ka augstākminētā, bet arī par Ziemssvētku tēmu - vai Tev ir nācies nogaršot šo:
      http://www.cetrassezonas.lv/lv/receptes/kukas/recipe.php?id=6801
      Esmu lasījusi labas atsauksmes...
      Nevaru saprast... Briestu cepšanai...

      Dzēst
    3. Kopš Blogger'im streiko "jaunāko komentāru" sadaļa, es ar baigo nobīdi uzķeru jaunākos komentārus... :)
      Bet par to ķirbju kūku runājot - mūsmājās ļo-oti reti tiek cepts kaut kāds saldums, kurā ir olas. Tāpēc tieši šo kūku neesmu cepusi, bet tai ļoti līdzīgu - atrastu amerikāņu lapās zem "no egg pumpkin bread". Visas ķirbju kūkas ar žāvētajiem augļiem un garšvielām garšo labi un ir mitras. Bet tās tomēr nelīdzinās Ziemassvētku kūkām. Tāds ir mans subjektīvais viedoklis.

      Dzēst
  6. Nu zini, Plūmīt - es tiešām varētu turēt arī pie vārda!
    P.S. Kikija kaut ko ierunājās par svētku laika blogsatikšanos kkur g-pilsētā! ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Svētku satikšanās un vēl Rīgā būtu lieliska, bet izskatās, ka Kikija ir nogājusi pagrīdē :)

      Dzēst