otrdiena, 2012. gada 21. februāris

Ziemīgs saldējums galvas atvēsināšanai

Tā laikam ir Mēness fāze. Mana kaimiņiene, kura jau sen dzīvo pēc Mēness kalendāra, man vakar teica, lai tikai es šodien neko īpašu neplānojot, jo ir Mēness cikla pēdējā diena, nulles fāze (vai kā tamlīdzīgi, precīzu terminoloģiju neatceros). Es klusībā nodomāju, ka tik traki jau nevar būt. Bet come on, šodien viss ir tieši tā. Es jūtos tā, it kā man smadzeņu vietā galvā būtu sabāzta vate. 

Šodien ir tā diena, kad pēc divarpus nedēļām mājās mana meita ir atkal devusies uz bērnudārzu, un vismaz teorētiski tas nozīmē - vairāk laika sev. Tā nu es jau vakar vēlu vakarā piesēdos pie šujmašīnas, lai piebeigtu pēdējās vīles saviem pasūtījumiem (jipī, man ir pirmie šujamdarbu pasūtījumi!! :)). Bet! Nekas! Nešuvās! - diegi ķeras, velkas, met līkumus un kūkumus. Atstāju mierā. Pieķēros šodien. Bet! Atkal! Nekas! Nešuvās! Galva pilna vates. Vāks. Pilnīga nulles fāze.

Vajag atdzesēt prātu. Es eju pie saldētavas un ielieku sev lielu porciju ziemas saldējuma. Iesaku arī jums to pagatavot un turēt gatavībā. Ja ne agrāk, tad nākošajā Nulles Fāzē noteikti noderēs.


Ingvera un citrona saldējums
Pamatrecepte no David Lebovitz grāmatas "Perfect Scoop" ar maniem papildinājumiem 

Vajadzēs:
- 85 g svaiga ingvera
- 500 ml saldā krējuma
- 250 ml piena ar tauku saturu 3,5%
- 150 g cukura
- 1 citrons
- šķipsna sāls

Pagatavošana:
1. Ingveru nomizo, sagriež plānās garenās šķēlītēs. Gareniski nogriež citrona mizu.

Abus liek katliņā, pārlej ar ūdeni tā, lai tas būtu vēl 2 cm uz augšu, un uzvāra. Turpina vārīt vēl 2 minūtes, tad nokāš. Škidrumu izlej, tas vairs nebūs vajadzīgs.

2. Blanšētās ingvera un citronu miziņas šķēlītes ieliek atpakaļ katliņā, pievieno pienu, pusi saldā krējuma, cukuru un sāli. Uzsilda, uzliek vāku un noņem no uguns. Ļauj ievilkties istabas temperatūrā 1 stundu.

3. Uzsilda masu, izņem laukā ingveru un citronu (tos izmet) un pielej otru pusi saldā krējuma.
4. Masu kārtīgi atdzesē ledusskapī (tās parasti ir vismaz 4-8 stundas). Tad lej saldējuma mašīnā un gatavo, kā norādīts mašīnas instrukcijā.
Ja nav saldējuma mašīnas, tad atdzesēto masu lej lēzenā traukā, kuru liek saldētavā. Pēc 45 minūtēm pārbauda - ja masa malās jau sākusi piesalt, visu kārtīgi sakuļ ar putojamo slotiņu, tādējādi salaužot ledus kristālus. To pašu atkārto ik pēc 30 minūtēm līdz masa sasniegusi saldējuma konsistenci.

Tā, tā, vai jūs vēl lasāt? Vai arī sen jau esat virtuvē? Es ceru, ka pēdējais variants. Pie karotēm - aiziet!! :)


Papildinājums: Ja jums patīk gatavot saldējumu, lielisks papildinājums jūsu pavārgrāmatu kolekcijā ir David Lebovitz grāmata ar brīnišķīgajām receptēm "Perfect Scoop". Pie tās vai pie jebkuras citas izvēlētas grāmatas var tikt, piesakoties Līgas Kristas blogā uz izlozi vēl līdz 29. februārim!

10 comments:

  1. Plūmīt, kā man šodien būtu noderējis vismaz milzu litrs saldējuma vispār.....bet šāds ziemas saldējums būtu extra..!!!!!!!!!!!!

    AtbildētDzēst
  2. Aha! Tātad tiešām Mēness uzdarbojas!
    Labās ziņas ir divas: 1) ka rīt jau viss ies atkal uz augšu; 2) rīt tu vari pati tikt pie sava saldējuma! ;)

    AtbildētDzēst
  3. Tāpēc šodien man galva neeeeenormāli sāpēja. Es kauut kā iedomājos,ka tas varbūt tāppēc, ka šokolādi nebiju ēdusi šodien :D
    tava lasītāja

    AtbildētDzēst
  4. O, cik lieliski izskatās!
    Man gan liekas, ka Mēness šādi iedarbojas tikai uz tiem, kas to zina, jo man ir ļoti ražīgs laiks. :)

    AtbildētDzēst
  5. Diāna, man liekas, ka es Tev piekrītu:)

    AtbildētDzēst
  6. Man arī vakardiena bija tik izmocīta un pilnīgi nekāda. Un sākās jau ar aizvakardienu, kad izcili slikti gulēju naktī. Tavs saldējums izskatās izcili garšīgs :)

    AtbildētDzēst
  7. Plūmīt! Šodiena tiešām būs krietni jaukāka, arī tāpēc, ka tā kārtīgi noslēpusies sabojātā āra lampiņa ir atslēgta no rozetes vadiem un vairs nespēs izsist korķus visā dzīvoklī un likt labajiem gariņiem ar elektriķu darbarīkiem lauzīt galvu visu garo vakaru izjaucot katru rozeti pa vienai vien..... :)
    Vakar tiešām bija īsta 29.mēness diena.. Jāmēģina tikt pie saldējuma, jo nu jau var arī ledusskapja durvis virināt.. :)

    AtbildētDzēst
  8. Ingvers saldējumā - to redzu pirmo reizi, bet noteikti, noteikti tuvākajā laikā izmēģināšu :) Tikai jāatbrīvo vietiņa saldētavā šim gardumam :)

    AtbildētDzēst
  9. Mājas saldējums ir vienmēr labi!

    AtbildētDzēst