piektdiena, 2012. gada 17. februāris

5 kleitas Amēlijai


Vakar pamanīju, ka Amēlija atkal šiverējas pa savu skapi un maina drēbes vienu pēc otras, un atcerējos, ka neesmu parādījusi visas kleitas, ko savā šūšanas uzrāvienā sašuvu meitai novembrī un decembrī. Kopā piecas dažādas kleitas.

Līdz šim neizdevās tās vienkopus nofotografēt, jo vienmēr kāda Amēlijai bija mugurā un viņa pati - dārziņā. Kleitas tiek vilktas uz urā! un tas, protams, silda manu sirdi :) Tagad kleitas tiek piedāvātas arī mīļajiem lāčiem, un visi ir skaisti sapucējušies.


Visas kleitas, izņemot sarkano, ir pēc vienas piegrieztnes (Burda 10/2011), bet katrai kleitai piegrieztni nedaudz pārveidoju, ņemot vērā auduma īpašības. Kā arī, lai kleitiņas atšķirtos, izvēlējos arī dažādu tehniku maliņu apstrādei (ar dubulto adatu, kā ierullēto maliņu un parastu).

Protams, trikotāžas kleitas šūt ir visvieglāk. Ar brīnišķīgā overloka palīdzību viss kleitas "pamats" top ļoti ātri. Tad atliek vien ķimerēšanās ar apkakli un galu atšūšanu.
Priekšējās kleitas audums atceļojis no Itālijas, pārējām pirkts Abakhan.
Ilgi noņēmos, izšujot fliteru sirsniņu, bet brīdī, kad Amēlija ieraudzīja gatavo kleitu, viņa paziņoja, ka nepatīkot. Nevilkšot. Ui. Bet nekas, pagāja pāris dienas un kleita iepatikās tik ļoti, ka tikai to vien vilka :)

Par sarkanās kleitas tapšanu jau rakstīju šeit, bet toreiz neatrādīju kleitas aizmuguri. Man pašai ļoti patīk šī podziņa, ja kādreiz uzšūšu sev ieplānoto zīda blūzi, tad šī poga aizceļos uz manu blūzi :)

Visbeidzot koncerta kleita. Tā kā meitiņa dzied vokālajā ansamblī, kam regulāri ir koncerti, tad viņas pirmajam koncertam (uz Latviešu Biedrības nama skatuves! :)) gribēju uzšūt kuplu un gaisīgu kleitu, bet tādu, lai nav princeškleita. Beigās tomēr sanāca princeškleita :/ Taču meita ir sajūsmā un šo kleitu velk visbiežāk. Pirmo reizi šuvu šifonu - bija grūtāk kā sākotnēji likās. Tas slīd, ir šausmīgi caurspīdīgs, līdz ar to ir grūti piegriezt un piegriežot izrādījās, ka augšējai daļai nepieciešama odere. Nācās piegriezt arī to. Par rezultātu, protams, esmu priecīga, jo šujot iemācījos daudz jauna.


Vai jūsu meitas nēsā kleitas? Un kurā vecumā beidzas kleitu laiks un sākas džinsi, legingi un krūšturi (kā izteicās viena pazīstama desmitgadnieces mamma :)).

17 comments:

  1. Manai meitiņai kleitu ir vairāk, nekā viņa spēj nonēsāt :) - tā, diemžēl, ir mana vājība, ieraugot mazās pifīgās kleitiņas, tik ļoti tās gribas pirkt..., bet lielākā daļa tā arī paliek neuzvilktas - vai nu nav īstā sezona, vai arī jau izaugusi no tās :)
    Ikdienā meitiņa džeso apkārt trikotāžas maiciņās un bikšelēs. Pieļauju, ka situācija mainīsies, kad sāksies b/d - jo tagad uz skoliņu ejot dikti pucējamies, bet mājās esam "pašpuiku" stiliņā. Uz b/d būs jāpucējas katru dienu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lasu tavu rakstīto un atceros, ka mums bija tieši tāpat - ka pa mājām meita dzīvojās pašpuiku stilā. Bet dārziņš visu saliks pa vietām - iedzīvosies, redzēs citas dāmītes un vajadzēs arī viņai :) Vismaz mums tā bija.

      Dzēst
  2. Ak, skaistās meitiņu kleitiņas....
    Kad manai meitai bija 13, kleitas nu gan nebija topā. Tik vien uzvilka, kā uz brālēna kāzām. Bet no Vācijas atvestās kokvilnas kleitiņas - tikai ar piespiešanu, lai nav par velti iztērēta nauda...
    Toties jau 15 gados bija svarīgi pašai izmeklēt kleitiņu, ar ko doties uz draudzenes izlaidumu, un stila žurnālos - cik modeļi izgriezti. Bet diemžēl džinsus un džemperus sanāk pirkt biežāk.
    Bet par posmu no tavas meitiņas līdz pusaudzes gadiem - bija visādi, katrā gadījumā lielāka piekrišana.

    AtbildētDzēst
  3. Mūsmājās topošajai 4-gadniecei kleitas ir lielā cieņā..arī svārki un vēlams, jo kupli..jo šķiet iestājies pucēšanās laiks..un tētim tik ļoti patīk pucēt meitas..
    Mazajai māšelei kleitas pagaidām pavisam nav interešu lokā, jo kuru gan 7 mēnešu vecumā interesē kleitas.. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ōōō, jums tētis pucē meitas? Forššši! :) Tie kuplie svārki un kleitas laikam ir vecuma īpatnība. Tas ir jauki, jo arī mamma (ja vēlas) var izdzīvot to vēlreiz.

      Dzēst
    2. Irēna, tu esi jauka, paldies tev :)

      Dzēst
  4. Vai, kaada Tu esi laimiiga, ka Tava princese VEEL tomeer neesaa Tevis shuutaas kleitas, jo mana lielaa jaunkundze ir JAU dzhinsu, legingu un kruushturuu faazee:( Shodien pat jautaaju, vai vinja neveelaas, lai pashuju kaadu kleitu. Tomeer ne:(
    Tavas kleitinjas ir vienkaarshi kolosaalas!!!

    AtbildētDzēst
  5. FANTASTISKAS!!!!!!!!! aaaaa man elpa aizraavaas. kaut es taa maaceetu. pagaajushajaa vasaraa pameegjinaaju. sabojaaju i materiaalu, i darbs veejaa :(
    p.s. mana favoriite taa latviski-tautiskaa modernaa kleita :)
    un protams, peedeejaa - princeshkleita.
    un taa ar pulkstenjpogu.
    un vispaar - visas!!! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pirmie šuvumi jāslīcina :) Pai!, vajag ņemt gatavu piegrieztni un tad nevar sašūt nepareizi. Give it a try ;)

      Dzēst
  6. tiešām burvīgas kleitiņas, jo īpaši tā raibā, kas ir gana ērta priekš bērna. meitiņai patīk kleitas, jo īpaši vasarā. paldies, manai draudzenei, kas viņai uzšuj pa laikam šo meitenīgo apģērbu!

    AtbildētDzēst
  7. Burvīgas klaitiņas ! Īpaši man patīk sarkanā un tā, kas modelei mugurā :)
    Mana tulīt 7 gadniece velk tikai un vienīgi kleitas un svārkus. Bikses tiek lieototas tieši vienas un ar uzspiešanu(pēc manas saprašanas )vietās, kur ar klaitām un svārkiem neviens neiet, bet reti.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sarkanā man pašai ir vismīļākā, jo tai ir vissarežģītākā piegrieztne :)

      Dzēst
  8. Ak, laimīgā Amēlija - par šādām kleitām jebkura meitene būtu sajūsmā..nu Emīlija noteikti :)) Emī arī ir kleitu fans, principā es citu apģērbu varu vispār nepirkt :D Par laimi mums līdzīgi, kā Ilzei, tētim patīk pucēt meitas un viņš mēdz nopirkt tādas, kuras, manuprāt, iegādāties ir tīrā izšķērdība :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lasu un domāju, ka man varbūt Amēlijas tētis kādreiz arī jāpaņem līdzi uz veikalu - mazums, viņam arī piemīt šī kāre nopirkt ko meitiņai :))

      Dzēst