piektdiena, 2013. gada 20. decembris

Handmade trifeļu "noslēpums"

Nesen biju Gemosa organizētā seminārā par šokolādes trifelēm, ko vadīja "Kūkotavas" ražošanas direktore Maija Kaire. Gāju turp ar nolūku uzzināt, kā mājas apstākļos var dabūt gatavu apaļu trifeli un vēl viņā iekšā pildījumu. Uzzināju. Biju pārsteigta, jo kaut kā tas man šķita kā krāpšanās. Respektīvi, - tiek izmantotas šokolādes "kapsulas", kas tiek iegādātas jau gatavas.
(visas bildes ar telefonu, tāpēc kā ir, tā ir)
Konditore gatavo klasisko trifeļu pildījumu: saldais krējums, šokolāde, muskatrieksts, zeltainais sīrups

Kapsulas no baltās, piena un tumšās šokolādes. Vienas kapsulas aptuvenā cena Gemosā ir trīs santīmi
Citas nodarbības dalībnieces gan neuztvēra to kā krāpšanos, bet mani gan šī jaunā atklāsme par kapsulām rosināja uz pārdomām. Kāpēc tad mēs vispār kaut ko gatavojam mājās, jo īpaši - kāpēc ņemties ar tik laikietilpīgu lietu kā trifeļu pagatavošana, ja tās jau gatavas var nopirkt veikalā? Tāpēc, ka mājās gatavotam ēdienam/ saldumiem es zinu katru tā sastāvdaļu un ar savu izvēli tieši ietekmēju to, cik daudz vai maz "ķīmijas" es apēdu. Tad kāda jēga tērēt naudu, taisīt advancētus pildījumus no eko vistu olām, ja pēc tam tas viss tiek sapildīts šokolādes izstrādājumā (ar pietiekoši biezām malām), kura sastāvs pat nav nodrukāts uz iepakojuma? Un otrs iemesls manam klusajam sašutumam bija tas, ka šādā nodarbībā es cerēju uzzināt kādus knifus, kā mājas apstākļos dabūt skaistu šokolādes trifeli, izmantojot savas rokas un darbu, nevis nopērkot to veikalā jau pusgatavu.

Bet nu labi. Bez visa tā bija arī labas lietas. Piemēram, šī trifele, kuras sastāvs ir veidojams pēc paša izvēles:
Samaļ dažādus žāvētos augļus, tad masu samīca kopā ar šļuku alkohola (brendijs vai rums), vai arī apelsīnu sulu.
Tālāk veido bumbiņas.
Bumbiņas apviļā pareizi izkausētā šokolādē (kopā ar saldo krējumu un zeltaino sīrupu) un liek uz folijas un tad ledusskapī sastingt. Gatavas.
Atgriežoties pie kapsulām.. Kad tās sapildītas un pildījums padzisis, vaļējos galiņus pārklāj ar šokolādes masu un vēlreiz liek ledusskapī dzesēties.
Šajās bumbiņās ir iepildīts smiltsērkšķu olu krēms.

Kad šokolāde, ar ko aizpildīti galiņi , ir sacietējusi, bumbiņas apviļā kausētā šokolādes masā un pēc tam var likt bļodā, kurā sagatavoti saberzti rieksti, krokanti (no Gemosa krājumiem, vai pašgatavoti), sakapāti žāvētie augļi (zemenes, dzērvenes), vai varbūt pat rupjmaizes drupačas, un apviļā. Liek sacietēt.

Vēl kāda vienkārša, bet ļoti garšīga šokolādes konfekšu recepte, ir baltā šokolāde + saldais krējums + zeltainais sīrups (tas nodrošina masai viskozitāti), kurā iemaisa sakapātas aprikozes, dzērvenes, pistācijas riekstus vai jebkādu citu augļu un riekstu maisījumu, tad izklāj uz pārtikas plēves, atdzesē istabas temperatūrā, tad liek ledusskapī atdzist un pēc tam sagriež gabaliņos. Tiešām garšīgi un pēc idejas un izpildījuma jau tie paši saldumi, ko pagājšgad blogā gatavoju, vien ir. 

Iespēju daudz, katrs var izvēlēties to, kas viņa pārliecībai ir vispieņemamākais.











2 komentāri:

  1. Ir. Tā noteikti ir krāpšanās. Nu attiecīgi tas nav pa īstam!

    AtbildētDzēst
  2. arī es gatavoju majas končas dažādas, un arī domāju, kā tad var to smuko apaļo trifeli iegūt!!! izrādās nav problēma, ka es būtu neprasmīga, vnk ir jau gatava bumbiņa! eh, es arī esmu vīlusies! es gatavoju pildītās končas silikona formiņās- sākumā ielej/iesmērē šokolādi apvalkam, liek sacietēt, tad liek pildījumu, un tad lej atkal šokolādi, kā vāciņu, un liek sacietēt! bet tas ir ļoti laikietipīgs process, un ja kkur šokolāde ir bijusi par plānu, ņemot ārā no formiņas, pildījums izlien ārā!!! tā, kā ja grib gatavot konču ar krēmīgu pildījumu, tad vajag kādu jau gatavo formiņu, kur iepildīt, jo tās kŗemīgas masas ar rokām savelt bumbiņā un mērcēt šokolādē pēc tam, īsti nav iespējams, jo pa šķidru!!
    priecīgus svētkus, un priecājos par jauniem rakstiem!!! :)

    AtbildētDzēst