otrdiena, 2011. gada 11. oktobris

Bērnistaba mūsmājās

Kad mēs šogad pavasarī nolēmām pārvākties, vissvarīgāk man likās iekārtot trīs telpas - virtuvi, vannas istabu un bērnistabu. Šo telpu iekārtojuma risinājumiem es veltīju visvairāk laika. Bērnistabā sienas jau bija nokrāsotas, to krāsu mēs nemainījām, tikai ieklājām grīdu. Jā, un izvēloties, kurā telpā būs bērnu istaba un kurā - vecāku, mēs lielāko un saulaināko telpu atvēlējām bērniem. Jo tajā brīdī jau zinājām, ka nākotnē istabā dzīvos un spēlēsies vairāki bērni. Šobrīd istaba ir piemērota mūsu meitas (gandrīz trīsgadnieces) vajadzībām, bet mazajam brālim augot lielākam arī istabas iekārtojums mainīsies.

Pirms ķerties pie istabas iekārtojuma plānošanas, es diezgan daudz googlē meklēju rakstus (angliski) par optimālu bērnu istabas iekārtojumu, kā arī šķirstīju Deko un Homes & Gardens u.c. interjera žurnālus un mēģināju uzsūkt arī šo to no Montesori pedagoģijas ieteikumiem bērnistabas iekārtošanā. Beigās visa šī informācija man sajuka kopā, un es nolēmu vadīties pēc savas izpratnes par to, kādai jābūt labai un attīstību veicinošai bērnistabai. 
Manuprāt, vienkrāsainas, mierīgos, gaišos toņos krāsotas sienas ir labākas par raibām tapetēm, jo ļauj bērna fantāzijai vaļu un viņš pats var izrotāt savas dzīves telpas sienas. Krāsainākam akcentam kalpo aizkari ar puķēm. Praktiski visas mēbeles ir no koka, jo man ir uzmācīga iedoma, ka mēbelēm ir jāelpo. Drēbju skapis ir no maniem pusaudžu gadiem, kuram tagad nomainīju vecos koka rokturus uz jauniem, kičīgākiem. Rozā lecambuma no Stockmann. Fotogrāfijā daļēji redzamā lustra un bērniem drošā stāvlampa (Snoig, artikula nr. 301.573.39) - Ikea. Origami dzērves - meitas krustmātes salocītas.
Lielākā daļa mēbeļu un mantu pārcēlās kopā ar mums no iepriekšējā dzīvokļa, un tikai neliela daļa ir speciāli iegādāta šai istabai.

Bērna attīstību veicina arī fiziskās aktivitātes. Mans vīrs runāja par zviedru sienas iegādi, bet tā sanāk padārgi, ja vien pats nemāk izgatavot, tādēļ es atradu Ikea vingrošanas riņķus (Ekorre, artikula nr. 000.410.48) un iekaramās trepes (Ekorre, artikula nr. 400.540.72) /tikko pārbaudīju vairāku valstu Ikea mājas lapas - diemžēl šie produkti tur vairs nav atrodami. Izskatās, ka vairs nevar iegādāties, vismaz online. Varbūt jābrauc un jāmeklē pašā veikalā, mazums noliktavā vēl stāv/. Vīrs iegādājās K-rautā metāla leņķi un pieskrūvēja to pie betona sienas, tad piestiprināja abus vingrošanas rīkus. Esam arī plānojuši pie gala sienas ierīkot nelielu klinšu sienu, jo meitai patīk kāpelēt.

Blakus fiziskās aktivitātes stūrītim ir roku darbu stūrītis - divi kopā savienoti galdiņi. Galds un krēsli no Troll Nursery. Pirmo galdiņu ar krēsliem pirkām Grīvas mēbelēs izpārdošanā, otro nesen iegādājāmies lietotu caur ss.lv, jo viens galdiņš ir krietni par mazu, lai uz tā gan turētu krāsošanas lietas, gan vienlaikus arī darbotos.

Puse darba virsmas ir apklāta ar vaskadrānu, turpat arī vienmēr pa rokai ir priekšautiņš slapjākiem gleznošanas darbiem, koferītī ar cūciņu ir saliktas guašas bundžiņas. Savukārt otra galda puse paredzēta "sausajiem" darbiem - krāsošana ar zīmuļiem, griešana ar šķērēm, makaronu spēles utt. Labu laiku turēju guašas un akvareļu krāsas, kā arī šķēres Amēlijai nesasniedzamos plauktos, lai nebūtu nekontrolēta šķiešanās ar krāsu, kad "pa kluso" tiek sakrāsots viss pēc kārtas. Bet tad es padomāju un sapratu, ka tas nekādi neveicina radošuma attīstību bērnā, ja krāsas tiek izsniegtas pēc mammas ieskatiem. Tagad viss ir brīvi pieejams, un meita pati izlemj, kad un ko vēlas darīt. Un dara to prātīgi pati no sevis.

Pretī aktīvo darbību sienai ir mierīgo spēļu siena - plaukts ar grāmatām, galda spēlēm un dažādām rotaļlietām bērnam sasniedzamā augstumā. Plaukts no Ikea, grozi mantām no Jysk. Pītajos grozos mantas ir sadalītas pa tēmām - mūzikas instrumenti vienā, koka spēles otrā un mašīnas un legoveidīgās lelles - trešajā. Amēlija šo kārtību pati labprāt ievēro, bet es pieņemu, ka bērni ir dažādi un citam šāds sadalījums nemaz nepatiktu. Kluči no Domiņas, paklājiņš pašas šūts no Abakhan audumiem. Glezna pie sienas - Pikaso darba reprodukcija:

Rotaslietām un aksesuāriem savs atsevišķs pakarināmais (The Pier), jo mazie nieki mēdz nozust visnepiemērotākajos brīžos.

Mums patīk lietas, ar kurām kaut ko var iesākt, nevis tādas, kas pašas visu dara, tādēļ meitas istabā ir vieta arī skrejritenim (pasūtīts no Vācijas) un skrienamzirdziņam (dāvana, bet esmu redzējusi Stockmann). Spoguli (nopirkts Saga Group preču izpārdošanā) nolēmu piekarināt pēc Montesori parauga, taču meita diez ko to neizmanto, pat tajās retajās reizēs, kad viņa vēlas paspoguļoties, tiek izmantots spogulis koridorā.

Visbeidzot, miega zona. Vienīgā siena istabā, uz kuras ir zīmējums (aplikācija pasūtīta e-bay, gultiņu izgatavoja galdniecībā Latgalē pēc mūsu un meitas (gribu gultiņu sarkanā krāsā!) vēlmēm, gultas pārklājs no Stockmann - man šķita vienkāršāk to nopirkt, nekā šūt pašai :)).




Kāda ir jūsu pieredze, iekārtojot istabu bērnam? Vai ir kādas lietas, kas ir būtiskas un jāņem vērā, bērnam augot? Vai jūsu bērni paši izvēlas, kam būs būt viņu istabā, vai tomēr to lielā mērā nosakāt jūs? Padiskutēsim!

19 comments:

  1. es ari saulainako butu atdevusi berniem, jo nepatik man saule :D

    skaista istaba meitai! :)

    paldies par artikuliem, raudzishu saganit, kura veikala vel tadi ir.

    piebilde par gramatplauktiem-daudz bernam draudzigak ir,ja gramatas saliek plauktaa nevis ar mugurinjam,bet taa,lai redz sejinju. ar visam gramatam taa nekad neizdariisi, bet var roteet.

    mums ir specifiska situacija,jo maju iireejam,un driz atkal parvaksimies (ne gads nav pagajis),bet viss visur ir taa,lai berns (ari teju 3gadniece) pats visam! (atskaitot dzivibai bistamas lietas) var tikt klaat - ne tikai bernistabaa. montessori piegajiens :)
    ari to,kura bus vinjas istaba sini maja,meita izvelejas pati.
    man draudzenes ir lugushas un sis tavs ieraksts pamudina beidzot sanemties aprakstam par musu montessori stilaa iekaartoto dziives telpu.
    kautkad:)
    velreiz paldies par artikuliem

    AtbildētDzēst
  2. Līga Krista - lai noder artikuli!
    Par grāmatu izvietojumu es zinu un esmu apsvērusi, bet šobrīd ir tā, ka aktuālas ir tikai divas grāmatas, kas visu laiku tiek lasītas, tādēļ vēl vienu plauktu gatavot tagad liekas nesaprātīgi. Skatīsimies, kā mainīsies meitas intereses. Bet vispār, ja tagad tā padomāju, tad viens draudzīgs grāmatu izvietošanas veids man jau kādu brīdi ir padomā un tikai gaida savu kārtu blogierakstu rindā. Varbūt nākamnedēļ. Tavi komentāri mani mudina saņemties un apdarīt atliktas lietiņas :)

    Par bērnam draudzīgo māju - esam nopirkuši meitenei vairākus pakāpienus (gan koka, gan plastmasas), ar kuru palīdzību viņa var tikt klāt tām vietām, kas ir pieaugušo augstumā (piemēram, virtuvē). Viņa arī šos pakāpienus izmanto, pārstumjot tos pie vajadzīgās vietas un lietas un, piemēram, izmakšķerējot šokolādes no manām slēptuvēm :D

    AtbildētDzēst
  3. Burvīga istaba! Domāju, ka katrs bērns priecātos tādā dzīvot!

    AtbildētDzēst
  4. Tev meitiņa noguļ visu nakti savā gultā? Kāda maģija viņai nostrādā uz to? Bet patiesi istaba domu raisoša - Jums sanākusi:)
    Galvenais istabas noteikums mūsmājās bija - 1) gulta griestos(un tā ir no meitas puses atzīta par labu esam) ,2) galds un 3) vieta kur šūpoties + vieta, kur veidot mājas(vieta kur siet,piesiet,apsiet,iekārt)..un vieta, kur vakaros salikt visus audumus/segas/spilvenus - no kuriem taisītas mājas un projekti:) un protams skapji priekš visiem sīkumiem, skapji, kuros vecāki neko no savām lietām likt nevar, kas iepriekš bij savādāk, jo bij kopīgs.

    AtbildētDzēst
  5. Plūmīte - bet tu pamēģini, ja izliksi grāmatas apetelīgā veidā, kaszi aktuālas kļūs vairākas un grāmatu lasīšana tak ir ļoti vēlama nodarbe:)

    kā meita zina,kur ir tava slēptuve? :D kas tad tā par slēptuvi ;))

    AtbildētDzēst
  6. Mmm, lasu un paralēli domāju, ko un kā varētu mūsmājās izmantot. Paldies par idejām iedvesmai! Tūlīt tūlīt pārvāksimies, pagaidām gan iztiksim vēl ar vecajām mēbelēm, taču pamazām tiks iepirktas arī mazdraudziņam piemērotākas.

    AtbildētDzēst
  7. Cik forši, ka šādi var iekārtot bērnam istabu un viņš tur arī spēlējās!
    Manam divgadniekam diemžēl viņa istaba ir tikai pārģērbšanās telpa uz gulētiešanu. Tā mums vēl ir arī žāvējamā un gludināmā istaba. Istaba liela, skaista ar mansarda veidotiem griestiem. BET tā atrodas mājas otrā stāvā, kamēr visa dzīvība notiek mājas pirmajā stāvā...
    Tā nu dzīvojamā istabā ir Gustava stūris. Un gulēt ar vinš guļ pie mums, tāpēc istaba vēl nav aktuāla. Droši vien tās nozīme parādīsies tad, ja ģimenē ienāks vēl kāds mazulis vai Gustavs būs sasniedzis gandrīz skolas vecumu. Lai gan pie mums jau ar līdz skolai negulēs... :)))

    AtbildētDzēst
  8. Mums kā reiz ir šūpoles no tās pašas sērijas. Baigi ērtas, gari striķi. Šūpoles gan ir ārā.
    Ļoti laba ideja par tādu aktivitāšu stūrīti. Tā kā puiks ir diezgan aktīvs, tad arī apsveram iespēju par ko tādu-paldies par iedvesmu un izrādīšanu!
    Bērniem katram ir sava istaba, guļ savās gultās:), taču tā kā tās ir otrā stāvā, tad visa dzīvošanās ir 1 stāvā, kopējāistabā, kurā ir ierīkots stūrītis ar spēļu galdiņu, mantu kastēm un vilcienu trasi istabas vidū:D
    Tavas meitiņas istaba ir ĻOTI glīta! Esi diezgan piestrādājusi un man patīk. Reiz pētīju eBay tās sienu uzlīmes, bet tā arī neiepirku. Tavējā izvēle ir baigi foršā, atbilstoša meitenei un ar tādu viegli pavasarīgu noskaņu!

    AtbildētDzēst
  9. Kristīn, es redzēju tavas meitas gultu un tās trepes. Trepes ir super.
    Ar to gulēšanu ir tā...dažādi. Reizēm šis jautājums man ir ļoti sāpīgs, kad meita atnāk pie mums uz lielo gultu jau ap 2 naktī un visu nakti pavada, miegā spārdoties. Bet lielākoties viņa aizmieg savā gultā un noguļ tajā līdz 5-6 rītā, kad ierodas pie mums. Un tā labā gulēšana sākās ar brīdi, kad saņēmām jauno gultu. Un mēs ar vīru traki jūsmojām par to gultu - ōō, cik skaista, ōō, sarkanas redeles, ōō, es arī gribētu sev tādu gultu. Un tad mazā teica: Nē, tā ir mana gultiņa! Es tur gulēšu! Un guļ :)

    Īva, mana meita divu gadu vecumā arī labprātāk spēlējās tur, kur atradās vecāki, nevis savā istabā. Tagad, tuvojoties trīs gadu vecumam, viņa arvien biežāk vēlas paspēlēties viena - reizēm pat aizver savas istabas durvis! :) Tā ka varbūt arī jums tā būs, ka bērns gribēs pats savu telpu un ka viņu pilnībā apmierinās spēlēšanās otrajā stāvā. Tikai drusku jāpaaugas :)

    AtbildētDzēst
  10. Paldies,ka padalījies tik atklāti un plaši ar sava bērna istabas iekārtojumu!Tik jauki!Vienkāŗsi,gaiši un tajā pašā laikā tik pārdomāti!
    Arī es vienmēr -ik uz soļa esmu tvērusi idejas,iedvesmojuises -ko un kā labāk bērnu istabai.
    Šobrīd arī man plānā un jau galvā nedaudz ieskicēts kā varētu izskatīties bērnu istabas(tā kā dzīvojam jaunā mājvietā),tad iekārtojumi vē tikai top!Kaut man tāā gribetos ātrāk,ātrāk.Daudz ko cenšos pati,nelieliem līdzekļiem izdomāt,uztaisīt,tomēr ir lietas,kas prasa naudiņas.Un ja iekārtojamo bērnu istabu teju teju vai trīs,vēl virtuve un citas istabas!...bet esmu optimiste -gan jau!:))
    Arī es palīdzu bērniem istabā kārtību uzturēt -lietas uzglabājot pa kastēm,groziem -kluči,bumbas,mazās mašīnītes,puzles utt.Tā teikt katram sava vieta,lai bērnam pašam pēc tam vieglāk kārtību uzturēt.Jo labāk n -tās kastes un grozi,nekā viss pa vienu mantu kasti!
    Ak,jā un omulībai vēl bērnu istabā parasti atrodami pāris grīdas spilentiņu,ar kuriem var gan padraiskoties -mētājot,gan apsēsties!:)
    Lai Tavai meitiņai jauka dzīvošanās pa savu istabu!:))

    AtbildētDzēst
  11. Zkss, es arī biju nobriedusi ierīkot mantu stūri virtuvē, jo tur visvairāk uzturos un sākotnēji tur uzturējās arī bērns. Bet kaut kā nemanot viņa tomēr tagad priekšroku dod savai istabai. Huh, es nemaz nebēdāju, ka virtuvē nav mantu stūra :D. Bet vispār Amēlija sāka vairāk dzīvoties pa savu istabu, kad tur uzstādījām vingrošanas stūri. Tiešām iesaku! Bērniem (arī tiem, kas nāk ciemos) ļoti patīk.
    Paldies par komplimentiem istabas sakarā :)

    AtbildētDzēst
  12. Ines, es arī gribēju ātrāk, ātrāk, bet reāli bērnistabas iekārtošanai aizgāja 5 mēneši, lēnā garā meklējot labāko un vienlaikus iespējami lētāko variantu. Galvenais jau, lai bērnam patīk.

    Kaut kur lasīju, ka raibās un izpucētās bērnistabas esot vecāku pašu bērnībā nepiepildītās ilgas, kuras nu viņi īsteno uz saviem bērniem. Es ceru, ka man ir izdevies no tā izvairīties, bet nu to laikam vērtēs mani bērni pēc daudziem gadiem :))

    AtbildētDzēst
  13. klau, bet lūdzu lūdzu pasaki, ka tev ne katru dienu tā izskatās kā šeit bildēs. pasaki lūdzu ka dažreiz visa grīda ir nosēta ar grāmatām, ka kluči ir zem gultas, ka krītiņi ir kaut kur virtuvē, ka priekšautiņš ir kaut kur pazudis un krelles ir uzvilktas rotaļlietām.

    man ir nenormāls mazvērtības komplekss skatīties uz šitik skaisti iekārtotām istabām un pēc tam skatīties pašai savās istabās... un ne tik daudz iekārtojuma pēc, cik kārtības pēc :(

    AtbildētDzēst
  14. O, Dace, bet protams. Protams, ka ne katru dienu! Pa nedēļas vidu gan izdodas uzturēt kārtību, bet brīvienās istaba dzīvo pati savu dzīvi :) Domāju, ka tad, kad puika paaugsies un bērnistabā būs divi saimniekotāji, tik skaista kārtība tajā iegriezīsies vēl retāk :)
    Bet vispār es tev iesaku tajā reizē, kad bērnistaba tavās mājās būs tieši piekārtota, safočēt visu un paskatīties tās bildes - tev izskatīsies tāpat kā visās tajās žurnālos atspoguļotajās istabās. Toč! :)

    AtbildētDzēst
  15. ...ar pozitīvu skaudību noskatos uz Amēlijas vingrošanas stūrīti :)) Dikti tādu gribētos Emī, bet šobrīd mājvietu īrējam un nav ļauts mums tik ļoti izpausties...eh..nekas cits dāmai neatliek, kā pa dīvānu atzveltnēm lēkāt..Runājot par pieredzi iekārtojot istabu - Emīlija ir sajūsmā par savu drēbju skapi - kur visu var pati paņemt un izvēlēties, krāmēties ar pakaramajiem, "šķirstīt" kleitas un piemeklēt zeķes..tas ir vesels process..un man arī patīk, jo, kā esmu novērojusi, tas veicina arī ģērbšanos pašai..varu pateikt, lai aiziet pārģērbties/saģērbties, un viņa to izdara bez manas līdzdalības-pati visu atrod un uzvelk..ko vēl esmu novērojusi, ka sāk jau arī drēbes kombinēt, kas pie kā piestāv..daudz ar viņu par to runājam, skatamies, vai krāsas "iet kopā" utt., un tagad jau pati nāk un rāda - "skaties, tas pieder pie šitā" :D un jāatzīst, ka tiešām "PIEDER", kā viņa saka ;)
    Lai Amēlijai jauka dzīvošanās varen-glītajā istabā :))

    AtbildētDzēst
  16. Zane, mēs arī šo dzīvokli īrējam. Bet kaut kā pat neiedomājāmies, ka nevarētu skrūvēt sienā vingrošanas ierīces; nu jā, mums laikam tas līgumā nav aizliegts. Gan arī Emīlijai būs sava vingrošanas siena! Un mūsu dārziņā arī ir laba kāpelēšanas ierīce.

    Bet par to skapi - manā ieskatā tās gan ir klusās šausmas, kad meita kārtojas pa savu skapi un nereti visu saturu izkārto pa grīdu. Jo, lai arī atbalstu bērna patstāvības veicināšanu, tās drēbes kādam pēc tam ir jāsavāc un tā parasti nav pati vaininiece. Bet es turos un [pagaidām] neko nesaku. :)

    AtbildētDzēst
  17. ..Es ar savu meitinu diskuteju un mes nonakam pie kompromisa , bet dazreiz gadas ari ta ka mans vards paliek pedejais , vai ari vinjas :)
    ..pasmaidiju kad lasiju par spoguli , manuprat meitenem patik mammas istaba un viss kas ar to saistas , dazreiz man liekas - eh , atkal visas lelles mana izstaba :)

    fantastisks blogs ..

    AtbildētDzēst
  18. ellinelle - oh, mums ar tiem kompromisiem ģērbšanās jautājumos iet kā pa viļņiem. jāmācās man vēl dikti un daudz, kā saglabāt vēsu prātu, kad princese grib par katru cenu iet uz dārziņu ar "krokšiem", kaut ārā tik +5 :))

    Liels paldies par komplimentu! Man prieks, ka Tev patīk!

    AtbildētDzēst
  19. Ļoti piemīlīga Jums tā istaba

    AtbildētDzēst