ceturtdiena, 2011. gada 4. augusts

Šujam TUTU svārkus! Un dāvinām!

Pirms kāda laiciņa izrādīju šūšanas kursos paveikto [toreiz] pirmo darbiņu - tutu svārkus, un jums bija vairāki jautājumi par to darināšanas procesu. Toreiz solījos uzšūt vēl vienus un atainot visu soli pa solim. Beidzot esmu to izdarījusi un dalos arī ar jums. Noteikti, ka visu šo procesu var darīt arī daudz citos veidos, bet šis konkrēti man liekas relatīvi ātri un saprotami.

Sākam ar materiālu sagādi. Uz 86-92-98 cm garu meiteni vajadzēs:
- jostiņas audumu (50 cm x 6 cm)
- mīkstu tillu 90 cm (3 m platumā)
- gumiju
- piemērotas krāsas diegus

Darba process: 

1. Sagatavo jostiņu, pārgludinot to uz pusēm un tad vēlreiz iegludinot uz iekšu maliņas:
blogger'is kaut kā ne tā sagreiza manu foto, bet ceru, ka var saprast
 2. Izklāj tillu uz platas virsmas un sākumā nolīdzina augšējo un apakšējo malu (jo veikalos bieži grēko ar taisnu piegriešanu). Pēc nolīdzināšanas man palika 90 cm auduma, ko es ar lineālu nomēru un atzīmēju sekojošus attālumus: 26 cm, 22 cm, 19 cm un 16 cm. Sagriež.
Sākot piegriešanu sapratu, ka oranžs tills uz koka darba virsmas nav neko skaidri saredzams, bet ko nu vairs...
 3. Pēc 1. un 2. punkta veikšanas jums jābūt šādam komplektiņam:

4. Sākam šūt! Vispirms sašuj kopā katras tilla loksnes malas (ar kreisajām pusēm uz iekšu!). Apgriež lieko malu.

Tad pārloka sašūto malu uz otru pusi (tagad sanāk, ka auduma labā puse ir uz iekšu) un nošuj vēlreiz taisnu vīli, iepriekšējo vīli it kā iešujot iekšā. Rezultātā jums ir tā sauktā dubultā vīle.

5. Pēc visu četru lokšņu sašūšanas sānos ar dubulto vīli sakārtojam kārtas vienu virs otras - sāk ar garāko kārtu, tad īsāko un tā līdz visas četras kārtas smuki saliktas kopā. Rūpīgi sasprauž, jo tills ir ļoti slidīgs.

6. Uzstāda šujmašīnai visgarāko dūriena garumu un nošuj gar saspraudēm tā, lai visas kārtas ir kopā. Uzsākot šūšanu uztaisa nostiprinājumu (ar atpakaļdūrienu), bet beidzot šūšanu galus nenostiprina un atstāj brīvus.

7. Turot aiz viena brīvā diega gala ar otru velk diegu kopā tādējādi sablīvējot tillu tik daudz, lai tas atbilst jostiņas garumam.

8. Aizšuj jostiņas sānus un nostiprina šuvumu. Tad sprauž klāt tilla svārku daļu un piešuj gar ārējo jostiņas malu.


Pēc tam vēlreiz nošuj jostiņu gar iekšējo malu, atstājot pāris centimetrus vaļā gumijas ievēršanai. Lūk, svārki gandrīz gatavi:

9. Svārku malu apstrādi var neveikt un atstāt tādus, kā ir. Taču tie iegūs lielāku kuplumu, ja katras kārtas apakšmalu tomēr apstrādās. Un te nu ir divi varianti - izmantot visšaurāko zigzaga dūrienu, vai arī vilkt laukā savu slepeno ieroci - overloku - un nošūt visas četras kārtas ar ierullēto maliņu.

10. Tagad gan jau gandrīz viss :) Vēl tikai jāiever gumija. Un akcentam un smukumam es vēl izvēlējos jostiņas vīles vietu apstrādāt ar šaurāko zigzagu.

Tagad gan viss :)

Es neesmu nekāda ātrā darītāja, līdz ar to man šādu svārku šūšana kopumā aizņem ap 3-4 stundām. Varbūt jums sanāk ātrāk, vai arī ir kādi savi knifi - tad labprāt tos lasītu komentāros!

Bet tikmēr es piedāvāju kādam no saviem lasītājiem iegūt konkrētos tutu svārkus savā īpašumā, lai iepriecinātu kādu mazu meiteni - tātad I Z L O Z E !!!!

Lai piedalītos svārku izlozē, līdz pirmdienai, 8. augusta plkst. 7:00 jāatstāj komentārs zem šī ieraksta par to, ka vēlaties piedalīties. Un pirmdien tad lozēsim!

14 comments:

  1. Ļoti gribētos uzdāvāt krustmeitiņai!!! Piedalos!!!!! :))

    AtbildētDzēst
  2. He! Lai iet! Varbū mazā Emene pagorīsies rudensoranžos tutu! :)

    AtbildētDzēst
  3. vēl viena skaista variācija par tutu svārciņiem - paldies mīļš par aprakstu, tas noteikti kādreiz noderēs manai princesei, kad uz ātro vajadzēs jaunu štāti :D
    Es arī labprāt piedalos - manai meitiņai tuvojas dzimšanas diena, varbūt viņai paveicas tikt pie šiem brunčiem :)))

    AtbildētDzēst
  4. Šie Tev iznākuši burvīgi. Es ar līdzīgu domu kā Inese piesakos - manai peciņai ar augustā svētki :)

    AtbildētDzēst
  5. es ar , es ar gribētu pretendēt izlozē uz šiem jaukajiem svārkiem :)
    Man ir zināms potenciālais īpašneiks , kas tiešām NOVĒRTĒS !

    AtbildētDzēst
  6. Es arī piesakos savai meitiņai!:)

    AtbildētDzēst
  7. cik lielam meitēnam tādi derēs? manai pēc 5 minūtēm četrgadniecei derētu? Ja jā, tad arī piesakos priekš savas mazās pekas ;)

    AtbildētDzēst
  8. Madara un citas mammas un tēti :) - svārku garums no vidukļa līdz apakšmalai ir 27 cm, savukārt vidukļa apkārtmērs ir 50 cm (taču tā kā tie ir uz gumijas, tad to var arī sašūt ciešāk vai palaist vaļīgāk). Tas, cik lielam bērnam derēs, atkarīgs no bērna auguma, tādēļ visdrošāk ir pamērīt no vidukļa uz leju, lai redzētu, vai nebūs par īsu :)

    AtbildētDzēst
  9. Man jau liekas, ka par īsu nevar būt, tikai par šauru!:)
    Svārciņi tiešām burvīgi!
    Normundu gan vajag diskvalificēt!! :)))

    AtbildētDzēst
  10. Fantastiska krāsa... Manai meitai būtu fantastiski svētki uz pirmo dienu bērnudārzā!

    AtbildētDzēst
  11. Kapitali svarki!Es ar piedalos,un tureshu ikshkjus, ka varbut tomer es:):):)

    AtbildētDzēst
  12. Skaisti svārciņi , mūsu mīļākajā , gatavu apelsīnu krāsā ! Manai meitiņai noteikti piestāvētu :) matrona@inbox.lv

    AtbildētDzēst
  13. Nu bet, protams, ka arī es savai princesei tādus gribu! Es arī piesakos izlozei :)
    Starpcitu tehnisks jautājums - kur tu pirki tillu? Kaut kur tepat LV? Man ir vienmēr licies, ka tutu un petit svārkiem atbilstoša mīkstuma tillu Latvijā nevar iegādāties...

    AtbildētDzēst
  14. Laura, šis pagaidām ir vismīkstākais tills, ko man izdevies atrast Rīgas veikalos, un tas bija Elstes veikalā Stabu-Tērbatas krustojumā. Bet piekrītu, ka šeit grūti atrast mīkstu tillu, tomēr no ārzemēm vēl neesmu sūtījusi - bail atklāt, cik tas būtu vienkārši, un tad uzsēsties uz pasūtīšanas mānijas :)

    AtbildētDzēst